Har du hört talas om ”that girl”? 

Bild: Humanlovers

Har du hört talas om den enkla tjejen? 

Hon är rätt fantastisk vid första anblick, det finns ingen som tar saker med en sådan klackspark som henne. Problem, besvär och kompromisser rinner av henne som det mest självklara i världen och kvar står hon med ett stort leende. Inte bara är hon en mästare på att skaka av sig det som skaver, dessutom är hon så flexibel att ingen plan eller förväntan någonsin kan gå i kras. För de kan ju alltid förändras, det blir så mycket lättare så. 

Den enkla tjejen kommer ofta upp i sammanhang kring relationer och framförallt dess första stadier. Hon tycker så många saker är så himla roliga under denna period. Fotbollsmatcher, hockeymatcher, tennismatcher. Hon spelar golf, diskuterar aktier, kan sina viner och kan inte tänka sig en bättre kvällsaktivitet än ett Family Guy-maraton. Och om denna nyfunna partner skulle ha en fråga kring områden och intressen som inte är helt naturliga för honom, så sitter hon självklart på svaren till även dem. 

Det är också dessa stadier som man brukar skämta om längre in i förhållandet. Kommer du ihåg i början när allt var så okomplicerat? Nykärleken har visserligen en tendens att sudda ut brister och skavanker, men en enkel tjej är smartare än så. Hon levererar ett liv utan friktion som för många verkar för bra för att vara sant. Vilket det ju givetvis också är. I min erfarenhet är denne partner i fråga ofta gladare av att få vara med någon med lika många mänskliga fel och brister som honom själv. Inte vara den enda som tappar humöret då och då, som också måste få ta hand om, trösta och krama om. Helt enkelt få slappna av i att den enkla tjejen inte var så enkel. För vem fan är egentligen det? 

Denna myt kändes väldigt daterad när jag precis började få ner den i skrift, för visst har vi läst om henne förr och konstaterat vilken lögn hon är? Så snubblade jag över en relativt ny och definitivt pågående trend som plötsligt kastade nytt ljus på denna förlegade kvinnobild. Så om jag provar att ställa frågan igen, med en liten skillnad. 

Har du hört talas om ”that girl”? 

Hon är rätt fantastisk vid första anblick, för jag har aldrig sett ett dygn likt hennes förut. De inleds tidigare än någon annans, gärna med en grundande meditation, ett kort yogapass och tid dedikerad till ”journaling” (skriva dagbok, mer eller mindre). Efter det dyker en grön smoothie upp i glasbehållare, kanske en promenad i härliga miljöer där solen ofta skiner och väl hemma slår klockan 07 och dagen kan sätta igång på riktigt. Hon tränar ofta, men aldrig med fel intentioner. Hon har sina mål och drömmar tydligt nedskrivna och ser till att ta ett steg mot dem dagligen. Hon läser så många böcker. Alla med budskap om hur livet blir bättre, lyckligare och effektivare. Det finns absolut inte tid för onödigt scrollande i hennes liv, utan den skärmtid som räknas är endast den som krävs för att sätta ihop TikTok-klippet över hennes dag och som kommer markeras med just den hashtagen, #thatgirl. 

Jag har många gånger slitit hårt för att vara en enkel tjej. En halv relation levde jag praktiskt taget som henne, för det kändes som det enda alternativet. Jag kanske inte svalde intressen utan att blinka, men att däremot styra om planer och förväntningar på daglig basis blev jag riktigt duktig på. Jag var nog otroligt enkel att leva med, tråkigt nog var det ju dock inte mig man fann i relationen till slut. Bara en liten polerad del av min person, som ju egentligen innehåller desto mer krångel, bråk och friktion. Vi människor tycks ju visst göra det. 

När jag hittade till hörnan av TikTok där resorna pågår mot att bli ”that girl”, kände jag lika mycket beundran som oro. Jag hade gärna anammat många delar av denna livsstil och önskar ofta att min karaktär och disciplin var mer att räkna med. Meditation är viktigt för mig, jag mixar gärna en smoothie på morgonen och jag älskar att läsa. Men jag lyckas sällan checka av allt detta på samma dygn, desto mindre varje dygn. 

Det är som att vi kvinnor vill lite för väl ibland. Livet blir roligare om man är flexibel, men det ska inte ske på bekostnad av sin egen person. Att prova på nya saker är ett bra knep för att skapa oförglömliga minnen, men det finns inget egenvärde i att tacka ja för sakens skull. Liksom att skapa sig en hälsosammare vardag är något som alla skulle må bra av efter en lång semester. Så länge denna vardag inte blir en prestation i sig, för vem ska egentligen bry sig om dessa smoothies och meditationer. Du själv, eller dina TikTok-följare? 

Om hon så är enkel eller ”that girl”, så kanske hon behöver lite andrum då och då. Cut her som slack. Släppa ambitionen att vara så smidig som möjligt och istället i inkludera lite mer krångel, bråk och friktion. Lära sig konsten att vara mindre ”that” och mer ”mig”. 

För har du hört talas om henne? Jag hoppas att vi får det, med allt vad det innebär. 

*

Vill du läsa fler krönikor på FORNI? Tryck här!