Hur du fortsätter vara en anti-rasist efter förra veckan

Bild via Sinead

Det var en stor vecka för Black Lives Matter-rörelsen, sociala medier och mänskligheten förra veckan. Vi delade kollektivt mer bilder, information och videos än vi någonsin gjort tidigare. En digital protest som visade hur snabbt vi kan samla tusentals (miljontals?) människor för ett gemensamt syfte.

Men det var också en obekväm vecka för många. Hur mycket ska jag dela? Ska jag dela eller bara tyst låta de röster som behövde höras lyftas? Och hur stor del är jag i det här? Well. Om du, som jag, är en vit person är vi en del av det – vare sig vi vill identifiera oss med rasism eller ej. Rasism har både socialt och systematiskt präglat vårt samhälle så länge.

Men du kan hjälpa till att göra något åt det! Det är nu när skriken i sociala medier långsamt tystnar som det är extra viktigt att vi fortsätter själva för att hålla konversationen vid liv. Och viktigast av allt: det är aldrig för sent att lära sig.

Såhär fortsätter du vara en anti-rasist:

Be inte andra utbilda dig

Det är lätt att man ber någon annan svara på alla ens frågor om rasism, och det är BRA att ställa frågor – men inte att förvänta sig en workshop i ”rasism 101. Det finns så många bra resurser för att lära sig mer om svart historia och rasism, här är några av våra favoriter:

Se hela bildspelet här!

Ta en stund och reflektera över din uppväxt

Fanns det gånger är rasism var närvarande utan att du riktigt tänkte på det? Kanske i skolan eller runt matbordet? Kanske högljudda fall av övertramp eller skämt om stereotyper som obemärkt smög förbi? Hur såg klassen ut, var alla delaktiga och inbjudande? Fanns det ens mångfald i din klass?

Se hela bildspelet här!

Stå upp för andra, även om de inte är där

Markera och säg ifrån när dina kollegor, vänner eller familj säger något rasistiskt. ÄVEN om de ”bara skämtar” eller menar att ”det är ingen här som kan ta åt sig”. Det var för bara några år sedan jag började säga ifrån rasistiska skämt även om ”det inte fanns någon där som kunde bli sårad”, innan dess var jag rädd för att bidra med en obekväm stämning. En annan reflektion jag gjort är hur ofta människor nämner någons hudfärg (så länge den inte är vit) när de berättar en historia, även om hudfärgen inte har något med storyn att göra. Hur kommer det sig? Kanske dags att fråga.

Se hela bildspelet här!

Se hela bildspelet här!

Känner du dig obekväm?

Kände du dig obekväm i att dela Instagram Stories? Att använda din plattform för att stå upp för orättvisor? (OBS, det här innebär inte att alla ”borde” ha lagt upp något i sociala medier – vi alla engagerar oss på olika sätt.) Fråga dig själv varför? Har du någon i din närhet du inte tror skulle uppskatta det? Skulle någon du känner ifrågasätta det delade?

Se hela bildspelet här!

Är du trött på att ”höra om rasism”?

Reflektera över varför och sedan hur de som är utsatta måste känna.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av The Secret Garden TV 🌹📺 (@thesecretgardentv)