Hur du skapar bra vanor & rutiner

Bild: www.coachbylina.com

Rutiner, ett ord som för många kan förknippas med lite tråkigt och inrutat. Men för mig är rutiner allt annat är tråkigt, för mig handlar rutiner om att skapa fler tillfällen med de delar i livet som jag mår bra av. Vanor är något som vi tillslut gör automatiskt och något som sker utan att vi knappt tänker på det. Bra, ellerhur? (Om vanorna är något som vi vill behålla vill säga..) Det är därför en bra idé att satsa på att skapa bra vanor som funkar i längden. Följ steg för steg nedan hur du skapar bra och långsiktiga vanor och rutiner för ditt välmående.

Hur är dina vanor och rutiner idag?

Fundera på om det finns vanor du vill få in i ditt liv, och om det finns vanor som du vill bli av med. Vilka rutiner har du i dagsläget? Vilka rutiner skulle du vilja ha? Ett bra tips är att byta ut en vana du vill bli av med, och istället ersättta den en ny vana som du vill ha. Kanske kan du ersätta scrollandet i mobilen till att läsa en bok, eller ringa en vän?

Stapla vanor på varandra

Ett effektivt tips när du vill få in nya vanor och rutiner är att stapla den på en redan befintlig vana. Detta kan exempelvis vara att ta tre djupa andetag när du väntar på bussen, eller kanske påminna dig om tre saker du är tacksam innan du ska dricka din morgonkaffe?

Skapa dig en morgonrutin

Det känns som det finns två läger kring ämnet morgonrutiner; några som älskar det, och andra som helst vill dra ett streck över morgontimmarna och göra allt så snabbt som möjligt. Oavsett så är morgonen den del som ofta sätter starten och känslan för resten av dagen. Att ha en morgonrutin behöver inte innebära en tidskrävande procedur. Fokusera istället på att lägga det på den nivån som passar din känsla på morgonen. Kanske är det en mjuk yoga och en kopp te i lugn och ro? Lägg det på din nivå – det finns inga rätt eller fel.

Vill du lära mer om att skapa en sund livsstil? Kika in www.coachbylina.com