Så piffar du till nyårsdukningen med enkla medel

Bildkälla: H&M Home

Det är lätt att romantisera det här med att styra ihop en nyårsmiddag. Det är mycket som ska tänkas på och det är många timmar som ska fyllas med mat och underhållning. Igår tipsade vi om en vegetarisk nyårsmeny och idag tänkte jag att vi skulle fortsätta i nyårstankarna med att gå vidare till själva dukningen. Personligen så tycker jag är dukningen är halva grejen med en nyårsmiddag. Man vill att gästerna ska anlända och känna ”wow, här ska vi skåla in det nya året!”. Det behöver faktiskt inte vara så svårt att skapa wow-faktorn. Nedan listar jag de saker en dukning behöver för att få det där lilla extra. Detta är någonting alla klarar av att pyssla med, oavsett estetisk förmåga!

Porslinet

Man ska verkligen inte behöva känna att man måste inhandla ett helt nytt porslin bara för att man ska styra ihop en trerättersmiddag. Skramla ihop det du har. Det behöver inte spela någon roll om det är lite olika form och färger, utan det kan snarare skapa en härlig dynamik. Tillsammans med servetter, blommor och annan dekoration är det dessutom ingen som kommer att tänka på det.

Blommor på bordet

Absolut! Det är ett måste. Placera gärna buketten du införskaffat i en lägre vas så att ni fortfarande kan se alla vid bordet. Är ni fler än fyra personer till bords är ett annat tips att dela upp buketten i fler mindre vaser. På så sätt kan alla runt bordet ta del av den fina dekorationen och se varandra.

Bildkälla: A quiet style

Tända ljus

En middagsbjudning bör ha tända ljus vid bordet, tycker jag. Till och med på midsommar, vår mest ljusa högtid envisas vi med våra värmeljus. Även här tycker jag att om sällskapet är fler än fyra personer, så bör ljusstakarna vara mindre och fler. Gärna i olika höjder gör att skapa en illusion av att någonting händer. Asymmetri är din räddning! Sprid ut ljuset så att alla får ta del av det. Betydligt trevligare än att bara ställa något ståtligt i mitten.

Servettringar

Satsa på fina linneservetter som du slarvigt omsluter med en servettring och voilá – du är hemma! Har du varken servettringar eller tygservetter hemma så kan du snickra ihop detta med det du har. Rulla slarvigt ihop servetterna som du sedan omsluter med någon form av snöre, desto slarvigare desto bättre!

Använd naturen

Oavsett årstid, ut i naturen och ta med dig en kvist hem! Att lägga en liten kvist av något slag tillsammans med ett placeringskort tillför verkligen det lilla extra till din dukning. För att slippa glittret som annars gärna sprids över bordet på nyårsdukningar kan du placera ut resten av kvistarna och placera i en vas. Eller varför inte bara slänga ut lite vintriga äpplen på bordet?

Bildkälla: Ellinor Löfgren

Glöm inte duken!

Det är lätt att glömma en så enkel grej som självaste duken. Kanske har du ett jättefint matbord du i vanliga fall gärna visar upp, men för den festliga känslan bör du ändå slänga på en duk. Gärna en i linne för att fortsätta på den lite slarviga känslan, men annat går självklart också bra. Det är viktigt att tänka på vad du ska köra på för färgtema under middagen. Helst ska du inte blanda in fler än tre färger och självklart ska de gärna passa ihop fint också. Har du vitt porslin så tycker jag att du ska våga satsa på en mörkare duk, och tvärtom om du har mörkt!

Dekoration i taket

För att skapa en intim känsla kan man hänga saker i taket. Här kan det dock krävas lite mer av den estetiska personen för att det ska bli snyggt. Girlanger som går i färgtemats koder kan verkligen sätta den där sista touchen. För den pysslige: byt ut taklampan helt mot en takdekoration och satsa fullt ut på ljusen på bordet.

Lycka till!