Tror du på universum?

Caroline Rosencrantz är en av FORNIs krönikörer. Om du vill lära känna Caroline bättre, klicka här för att se hennes profil eller kolla in hennes Instagram här!

[su_divider top=”no” divider_color=”#efeeee” link_color=”#ffffff” size=”1″ margin=”0″]

En nära vän till mig har haft det rätt tufft på sistone. Inte enbart på grund av de uppenbara utmaningar som kommer med tiden vi lever nu, utan desto mer därtill. Ett år som bjudit henne på svårigheter, milt sagt. Min vän och jag satt med några fler kompisar runt ett restaurangbord en lördag lunch. En typisk sammankomst för vänner att få snacka om sina problem och lasta av sig sina bekymmer över en omelett och lite skvaller. Tunga ämnen tenderar att kännas lite lättare till toner av mingel, vimmel och kindpussar.

Så min vän fick givetvis prata av sig. Berätta om nästa situation som uppdagat sig, som även denna gång kändes lika orimlig som orättvis. Varför måste just hon behöva drabbas av denna skit, när hon redan fått genomlida så mycket. Då tog vår konversation en annan riktning, en ganska spirituell sådan.

”Om vi tänker att allt sker av en anledning, då finns ju en mening med även detta. Eller hur?”

Halva bordet nickade instämmande och resten bjöd på rynkande pannor och osagda frågetecken. Vi hade snuddat vid ämnet förut, men i konversationer om snygga yogamattor och någons horoskop som lät lovande för veckan. Där livet var enkelt och lättsamt platsade idén om en anledning till allt, nu när vår vän stod inför ett gäng prövningar var det inte like självklart. Samma kompis som ställt frågan fortsatte:

”Inte så att du gjort dig förtjänt av den här skiten, utan snarare att den sker för att visa dig något. Varje problem är egentligen lektioner vi blivit tilldelade, för att just vi klarar av just dem och just då. De styr oss i rätt riktning, även om det inte känns så i stunden.”

 

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Caroline Rosencrantz (@carolinertz)

Vare sig om man tror på en högre kraft bortom det vi kan se, eller är övertygad om att vi ändå bara slutar som maskmat – är denna tanke inte helt dum. Den är också otroligt provocerande, men om vi leker med tanken att den är sann, är inte många lärdomar just det – provocerande? Innan man fått ett grepp om tekniken, systematiken eller teorin till vad och varför, känns inte många lektioner näst intill orättvisa. Och sedan står man där och ekvationen går plötsligt ihop. Man får till den där analysen, lyckas med sitt huvudstående, fattar timingen för sina chokladfondanter och kommer över den där killen. Det var nog inte helt enkelt att nå dit, men kanske var varenda felberäkning, fall, brända fondanter och uteblivet sms en knuff på vägen.

Om det så är universum, en gud eller ens egen intuition som står för den där knuffen, är svårt att fastställa. Likaså svårt att pracka på, om man känner en stark tillit till något spirituellt eller snarare ren skepsis till den, är det nog så det är. Vår vän vid lunchbordet känner en trygghet i att luta sig tillbaka mot något större en det egna sinnet. En övertygelse om att den skiten som drabbar henne gång på gång inte är illa menad, hur ont den än gör. Och framförallt att hon klarar av att hantera den, annars hade den aldrig landat hos just henne, just då.

Jag själv har minst två kristaller i varje väska, tror på attraktionslagen och hittar ofta kraft i saker som inte är helt enkla att förklara. En kort sammanfattning av att vara spirituell, tror jag många skulle se det som. Trots stenar och manifestationer, gick det upp för mig efter vår lunch att det inte är där magin sker. Spiritualiteten sitter ju inte i en vacker kristall eller idé om hur livet fungerar, utan snarare i tilltron till dem.

Så det leder oss till den stora frågan, tror du på universum? Litar du på att livet bär dig, även när knuffen framåt känns som slag rakt åt helvete. Att den elaka chefen, trasiga relationen eller felaktiga analysen kom till dig av en anledning – och att du därför klarar av att hantera den. En tanke om att saker sker av en anledning och den anledningen är god.

Kanske inte helt lätt att svara på, men jag råder dig att ge det ett försök. Tacka den hårda knuffen för hinten och veta att du har all kapacitet att fixa den, för du har ett helt universum som backar dig.