Louises vykort: Torekov och Österlen

Hej gullisar! Ska vi kika på vad jag har haft för mig de senaste veckorna? Kanske har du redan sett det mesta på vår Instagram? Här kommer i alla fall en uppsamling!

Jag har tillbringat min tid nere i Skåne, och kört lite av en roadtrip längs kusten. Från Torekov hela vägen ner och ut till Kivik och tillbaka – och jag har listat mina absoluta favoritstopp vi hittade på vägen:

Höllviken: Surf Shack

Vi började vår roadtrip i Höllviken för att hälsa på min syster Sofie, och till lunch bjöd de på en av de bästa burgarna jag ätit! Surf Shack ligger mitt i Höllviken och jag tror nog det är det närmsta Shake Shack (amerikansk burgarkedja med världens godaste burgare) jag smakat i Sverige! Hemligheten sitter i brödet.

Men det är inte bara burgare du ska åka till Höllviken för, åk dit för att njuta av sandstränderna! De är  fina och sträcker sig långt på båda sidorna av byn. Ta med dig badkläder, bada i det långgrunda vattnet och kör burgare till lunch!

Glemmingebro: Olof Viktors

Efter ett par dagar i Höllviken åkte vi vidare ner mot Österlen, på vägen blev vi tipsade om Olof Viktors: ett mysigt gårdscafé som serverar riktigt goda luncher och bakelser. Men herre hörni, åk dit för morotskakan!! 70% kaka, hela 30% glasyr. Jag delade min kärlek för den här kakan på min Instagram och det var SÅ många som sade att de hade smakat den tidigare och absolut hade vallfärdat för en andra chans. Prova, prova, prova!

Ystad: 3 Magasin

Därefter åkte vi förbi butiken 3 Magasin utanför Ystad, ett bra tips om du är sugen på att shoppa lite. Älskar den här typen av butik, du vet en sån som har allt från kläder till inredning och skor till smycken. Man märker också att de som jobbar där har kul när de gör inköp, många häftiga plagg och verkar finnas något för alla typer.

Kivik: Kiviks Musteri

Efter att vi lämnade Ystad åkte vi vidare mot Kivik – vi ville ha äppelmust! Vi åkte ner till Kiviks Musteri, där du kan gå runt i deras butik och njuta av cafét, men vägen ner till musteriet är en utflykt i sig: det finns nämligen en massa, mysiga gårdsbutiker att utforska.

Tomelilla: Brösarps Backar

Precis utanför Kivik ligger Brösarps Backar, ÄLSKADE att gå runt i det här naturreservatet. Helst hade jag velat vara där i skymning, och låtsas att jag varit på inspelningsplatsen av Sagan om Ringen. Eller kanske Bröderna Lejonhjärtas Nangijala. Det finns över 100km leder, så ta med dig en picknick och gå runt bland kor (men akta var du sätter fötterna) och backar.

Torekov: G Swensons

Sen åkte vi tillbaka till bästa Torekov! En stor del av min uppväxt tog plats i den lilla byn Torekov, längst ut på Bjärehalvön, och det är här jag fortsätter tillbringa mina somrar.

I alla fall, om du är i Torekov borde du passa på att äta lunch eller middag (eller bara ta en drink, de har nämligen öppet långt in på natten under sommaren) på G Swensons. Prova fisksoppan eller köttbulletallriken!

Torekov: Morgonbryggan

Det är sedan gammalt, du bör ta ett morgondopp på Morgonbryggan. Skäms inte av att gå igenom byn i en morgonrock, det hör till. Och oavsett vad Solsidan-filmen säger så finns det inte några regler på bryggan, haha. Det finns inget kösystem (mer än att du inte ska trängas förbi i trappan, såklart!) och du behöver lämna tofflorna i början på bryggan för att visa att du är där. Du behöver inte heller släpa din nya morgonrock efter bilen för att den ska se gammal ut!

 

Båstad: Solbackens Wåffelbruk

Mitt på Italienska vägen från Båstad påväg till Torekov ligger ett stort, rött hus uppe i skogen. Det är Solbackens Wåffelbruk och du måste testa deras våfflor! Antingen sätter man sig inne i det gamla huset eller så väljer man något bord på deras uteservering – om du hittar något förstås. Bordet är nämligen utspridda och gömda bakom buskar och blommor överallt på kullen. Plocka med dig lite brädspel och plockepinn medan du väntar!

Höganäs: Blå Hallen

Blå Hallen är en kombination av en konsthall, antikviteter, pop-ups och kafé. När du först kommer in bland den gamla inredningen känns det lite som att du är på ett museum – men du kan köpa allt du ser! Sen går du igenom till den stora hallen, där det finns massivs med små pop-up-butiker fyllda med intressanta människor. De som ställer ut här säljer allt från tavlor, till kläder och inredning.

*

Jag avslutar semestern där jag började: i Torekov med en morgonrock som outfit. Jag har varit i Skåne i fyra veckor, och det är den bästa typen av sommar-semester man kan ha! Hoppas du hittade ett tips du kan prova nästa gång du är nere!