5 misstag du gör när du shoppar (som du kan undvika)

Som modeintresserad bloggare har man ju betat av en del shopping i sina dagar och med det även många felköp. En sådan här artikel har därför legat och marinerat i mitt bakhuvud under en väldigt lång tid. En artikel som sammanfattar några av de misstag man kan göra när man shoppar kläder och accessoarer. Jag erkänner att jag begått alla dessa misstag själv men jag har också lärt mig av dem. Nu delar jag därför 5 misstag du gör när du shoppar, så att du slipper lära dig den hårda vägen, så som jag har gjort. Betrakta detta som en checklista att bocka för när du står i provhytten, onlineshoppar eller otåligt köar för att komma till kassan.

Dumma dragkedjor

Det här misstaget är enklast att göra när man shoppar online men är även lätt att göra om man provar kläder med en vän. Antalet gånger jag antingen a) klickat hem något med en dragkedja i ryggen eller b) köpt en klänning i butik efter att jag fått hjälp att stänga den är FÖR många. Det värsta var när jag köpte en jumpsuit med knappar i ryggen. Den var fullkomligt omöjlig att få av sig på egen hand insåg jag till mitt förtret när jag i panik, rev upp den inne på en allmän toalett. Där kan man snacka pengar nedspolade i toaletten.

Kappor lämpade för korvstoppning

I slutet av sommaren är de flesta peppade på att plocka fram höstgarderoben. Min erfarenhet av att jobba i butik säger att det är under denna tid som flest köp av kappor och jackor görs. Visst är det bra att vara förberedd och ge sig ut på kapp-jakt när utbudet fortfarande är brett. Problemet uppstår dock när vi provar jackorna i våra tunna sommarkläder. När vi slänger på oss en jacka över vår t-shirt eller klänning känns alla ärmar rymliga men när kylknäppen slår till och den stickade tröjan åker på inser vi vårt misstag- ärmarna är på tok för trånga. Detta är vanligt när man köper kappor från lyxiga modehus med rötterna i syd-Europa (t.ex Max Mara). De är designade för Italiens milda vintrar, inte för Skandinaviens istid. Mitt tips är därför att testa kappan med en stickad tröja innan du slår till.

Glöm skor med gummisulor

Är det något jag har ärvt från min Italienska sida av släkten så är det min förkärlek till skor. Men också oförmåga att slänga dem i soporna. Jag är, om jag får säga det själv, expert på att vårda mina skor så att de kommer leva längre än mig, haha! Jag smörjer, putsar och impregnerar dem om vartannat och går ofta till skomakaren för omklackning och omsulning. På detta sätt åldras mina skor långsammare än Legolas men är det något jag lärt mig så är det att skor med gummisulor alltid är ett hopplöst fall. Dessa nöts nämligen ner fortare än suddgummi och går inte att klacka om. Jag är därför alltid noga med att skorna jag investerar i har en klack av trä.

Banga bijouterier

Precis som med skor använder jag mina smycken varje dag och de får således utstå mycket. Det smärtar att erkänna hur många tusenlappar jag har lagt på smycken som blivit fula på ett år. När man shoppar bijouterier från dyra varumärken betalar man ofta för märket istället för kvaliteten. Det spelar ingen roll om det guldplätterade halsbandet kommer från Chanel eller Glitter, guldplätteringen kommer försvinna oavsett. Likaså spelar det inte heller någon roll om diamantörhängena kommer från Tiffany & Co. eller Guldfynd, en diamant är alltid en diamant. Se min video om tidlösa smycken HÄR (klick!)

Tänk på tullen

En sorglig insikt jag kommit till nyligen är att jag inte kan beställa hem saker från Australien. Detta då tull-avgiften är smärtsamt hög. Med det sagt vill jag bara påminna om att tullkostnaden aldrig räknas in i slutpriset när du shoppar online, utan den tillkommer senare. ”Free World Wide Shipping” innebär alltså INTE att tullavgiften uteblir. Dubbelkolla därför alltid vart varumärket kommer ifrån och ha tullen i beaktan när du beställer hem kläder från exempelvis USA, UK, Norge, Kina eller Australien.

 

Det här var alltså 5 misstag du gör när du shoppar. Om ni gillar konceptet så kan jag absolut komma på fler att dela med mig av. Shopping är kul men hållbarhet är viktigt så denna artikel är en uppmaning till alla att köpa färre plagg men som kommer leva längre.

Xx