Är 2023 året då du börjar planera din stil?

Bild: Julie Sergent Ferreri

Jag skulle vilja påstå att de flesta av oss människor trivs ganska bra i planering och struktur. Även om vi såklart alla känner några personer som lever minut för minut, och är mer lagd åt det spontana hållet, så vill jag ändå påstå att även en sån person har några basala strukturer runtomkring sig. Jag är själv väldigt lagd åt det planerande hållet, och är faktiskt med handen på hjärtat inte så spontan av mig. Jag blir helt enkelt lyckligare av att planera innan vad jag ska äta på den där middagen och inte minst vad jag ska ha på mig. 

Många av oss planerar outfits och looks utefter ett specifikt tillfälle. Men jag skulle vilja presentera någonting annat för er idag. Det är nämligen så att jag har knäckt koden för att slippa klädkriserna, och det gör man genom att se på sin garderob med ett års perspektiv. Det är alltså 2023 som du börjar planera din stil för ett år framåt, såhär gör du:

Hitta din signaturlook

Det första du behöver göra för att påbörja planeringen av din stil är att hitta din baslook. Detta är alltså din signaturstil som du kan bära upp vilken dag som helst och som du alltid känner dig snygg och bekväm i. Hur hittar man den då? Jo, jag tycker att det lättaste är att ta fram dina favoritplagg och sätta ihop dom till en look. När du har hittat din signaturlook så har du två väldigt stabila ben att stå på. Denna outfiten är en jättebra referenspunk för dig själv att ha både i framtida köp men också för de dagar du känner dig vilse och klädkrisen ligger nära till hands.

Identifiera dina inspirationskällor

Jag vet inte vad ni tycker, men jag tycker att det är väldigt onödigt att uppfinna hjulet på nytt. Därav tycker jag att det är toppen att det kryllar av superduktiga modetjejer därute som vi vanliga dödliga kan inspireras utav. Ta därför en ordentlig titt på Instagram och skriv ner två profiler som du ser som inspirationskällor. Var sedan uppmärksam på vad dom tar på sig och inte minst – kolla igenom din egen garderob för att se vad du har där som skulle kunna återskapa en look som dom bär.


Bilder: Julie Sergent Ferreri

Rensa ut och bygg upp

Det känns lite som ett återkommande tema, men det kan inte nog belysas att det är viktigt att rensa ut sin garderob. För att planera din stil måste du först och främst börja med ett oskrivet blad. Rensa ut allt som du inte använt de senaste sex månaderna och var hård mot din själv. Jag vill även uppmuntra till att sälja vidare de plagg du inte längre behöver eller ge bort till en vän. På så vis kan du både tjäna en extra slant och du bidrar till mindre klimatpåverkan.

Planeringen

När du har satt din signaturlook, identifierat dina inspirationskällor och rensat ut är vi redo för att sätta planeringen. Det vi vill göra i detta steget är framförallt att identifiera vilka typer av plagg du vanligtvis dras till. När du kartlagt detta är det dags att se om du behöver inhandla fler plagg på någon front eller om du har tillräckligt. Det är även nu som du tar fram en festlook som du älskar, en träningslook, en jobba hemma look och så vidare. När du har satt alla dessa på plats kommer du att ha en tydlig riktning för hela året. Du kan tacka mig senare!

*

Vill du läsa mer om mode? Tryck här!