Att våga starta eget: Vi träffar modevarumärket Vesci!

vesci

Louise Estwall och Sofia Sjöholm grundade i höstas modemärket Vesci. De erbjuder basplagg i form av t-shirts till kvinnan som söker ett plagg som passar till allt. Grundarna delar sitt liv mellan Stockholm och Paris – Daily Forni brinner för unga entreprenörer som vågar ta steget och fick till ett inspirerande samtal. 

Berätta om Vesci! & hur föddes idén?
Idén bakom Vesci föddes för något år sedan då vi båda hade en idé om att skapa något eget. Vi saknade ett varumärke som hade de perfekta basplaggen både till kvalité och design, men till en överkomlig summa. Efter en tids fundering bestämde vi oss för att starta Vesci som just har fokus på den ultimata basen. Vi bestämde oss då för att vår första kollektion skulle innehålla den perfekta t-shirten. Speciellt eftersom vi älskar mode och kläder, men vet att den perfekta basen är nyckeln i alla garderober och stilar.

Vad är egentligen det bästa/sämsta med att starta eget?
Det bästa med att starta eget är att de är så inspirerande att ha skapat något själv som man verkligen gillar och tror på. Självförverkligande när man har startat något från grunden, att ta en idé till verklighet. Känslan när man ser någon i våra t-shirts och säger att de verkligen älskar dem är lite extra cool. Det sämsta var stressen som uppstod i början när vi inte visste om produkten skulle sälja eller om någon ens skulle gilla den.

Hur kommer man igång från att man bestämt sig för att satsa på sin idé?
Vi pratade ganska länge om vår idé med Vesci, när och hur vi skulle förverkliga den. Det viktigaste av allt tror jag är att man har rätt motivation, inställning och en insikt om att det kommer krävas en hel del jobb. Vill man förverkliga en idé så måste man satsa 100 %. Rent praktiskt är det en hel del att göra exempelvis med vilken företagsform som passar ditt bolag och i vårt fall, vilken fabrik som är rätt för vår produktion. När allt det praktiska är på plats så är det motivationen och drivkraften som är det allra viktigaste. Där är det viktigt att man tror på sin egen produkt och verkligen gör någonting man tycker är kul, som vi gör med Vesci.

Är det svårt att jobba med sin bästa vän? Uppstår det lätt diskussioner?
Som alla säger så är det viktigt att man har en partner/kompis som kompletterar en på ett bra sätt, vilket vi tycker att vi gör. Det finns både fördelar och nackdelar med att jobba med sin bästa kompis. Fördelarna är att vi oftast har samma idéer och tycker relativt likadant i viktiga beslut, men sedan så kommer det tillfällen då våra åsikter skiljer sig åt och då kan det såklart uppstå lättare diskussioner. Vi har varit tydliga mot varandra sedan i början och sagt att om vi tycker olika/har olika åsikter så är det bättre att ta upp diskussionen direkt för att minimera missförstånd. Sedan får man kompromissa lite på oviktiga beslut som exempelvis vilket format vi ska ha på våra Instagram hashtags, haha.

Ni båda arbetar heltid på sidan av Vesci, hur är det att i början driva två jobb parallellt?
Vi är båda extremt rastlösa människor och har alltid innan vi startade Vesci tyckt att det vore kul att göra någonting mer. Eftersom vi jobbar hela dagarna på våra andra jobb så får man sitta med Vesci på kvällarna/helgerna. Det kan bli stressigt om man har en hektisk period på jobbet, men eftersom vi tycker att allt med Vesci är så inspirerande och vill utveckla idén så är det bara kul!

Har ni några tips till unga tjejer som vill starta eget inom modebranschen? Tipset är att våga ta steget och att tänka igenom din idé noga innan du kör igång. Att tänka på att de inte alltid kommer att vara kul och enkelt samt att motgångar är en del av att starta eget. Framförallt är det viktigt att du måste vara säker på din idé och tro på den, annars kommer ingen annan att göra det.

Sist men inte minst! Hur är livet mellan Stockholm och Paris?
Vi brukar säga att man inte ska jämföra Stockholm och Paris med varandra, för de är två helt olika städer. Paris är en fantastisk stad där man blir otroligt bra bemött och välkommen som svensk tjej. Det är även mycket liv i staden och man känner sig sällan uttråkad – vad som helst kan hända i Paris helt enkelt. Däremot har Stockholm sin charm och kommer alltid att vara ett ”hem”. Idag är det så lätt att hålla kontakten på distans, så vi ser snarare möjligheter än problem med att bo i olika städer, speciellt mellan Stockholm och Paris.

Kolla in Vesci på www.vescisthlm.com & www.instagram.com/vescisthlm 

vesci