En nybörjares guide till att bygga en Capsule Wardrobe

Bilder: FORNI tillsammans med Caroline Rosencrantz

I en tid med fast fashion är det lätt att fylla garderoben till bredden – så varför står jag fortfarande och suckar (skriker) över att “JAG INTE HAR NÅGOT ATT HA PÅ MIG“?

Jag snubblade över idén om en Capsule Wardrobe och kände att det kanske är precis vad jag behöver. Det känns också aktuellt med tanke den miljömedvetenhet vi pratar om idag. Längst ner hittar du en guide för hur du kan starta din egen Capsule Wardrobe.

Vad är en Capsule Wardrobe?

Idén är att ha en garderob med begränsat antal plagg som enkelt samordnar med varandra och som kan bäras i olika kombinationer för fler looks. Genom att dra ner på antal plagg i garderoben får du också högst möjliga användning för varje. Garderoben ska uppdateras var tredje månad, alltså inför varje säsong.

Här är fyra anledningar till varför en Capsule Wardrobe är har blivit så populärt:

  1. Du förstår vad du faktiskt behöver och använder.
  2. Du shoppar inte lika ofta och prioriterar plagg av högre kvalité framför billigare pris.
  3. Du tar bättre hand om de plaggen du har.
  4. Du hittar din personliga stil.

När du bygger din Capsule Wardrobe ska du se över följande kategorier:
– Skjortor/blusar
– Tröjor
– T-shirts/toppar
– Byxor/kjolar
– Jackor/kavajer
– Skor

Utöver dessa kategorierna har du accessoarer för att skapa fler looks med samma plagg. Accessoarer jag kommer fokusera på i höst för att spice it up är smycken, scarfs och hattar!

 

En snabb guide för att starta en capsule wardrobe

1. Plocka inte ut det som ska bort — lägg ut allt och häng tillbaka det som ska in
När det är dags att rensa är det lätt att man tittar på sin garderob, och plockar ut de plagg man tänker inte längre hör hemma men nu ska vi gå Marie Konde on it’s ass. Plocka ut allt för att sen titta på varje plagg. Vilka är värda att åka tillbaka in?

2. Ta bort det du inte behöver
Det är dags lägga undan allt du inte kommer sträcka dig efter under hösten. Jag väljer att plocka bort allt med spaghettiband eller fest-kläder för varmare kvällar. Vad som finns kvar i din klädhög är då det som känns lämpligt för mörkare månader. Har du lite förvaringsutrymme hemma? Lägg undan dina kläder i resväskor!

Känner du att du har svårt att välja bort vissa plagg “ifall du kanske vill ha dem någon gång” –  kör galg-tricket: Häng in alla dina kläder med kroken utåt. När du använt ett plagg och hänger in det igen, häng kroken inåt. På så sätt ser du efter några månader vilka plagg du inte rört! Jag provade det här förra hösten och insåg att det fanns över tio plagg jag inte använt. De skänktes istället bort.

3. Gör en separat semester-capsule wardrobe
Har du en handbagage-väska över och vill spara framtida du lite tid? Packa ner dina typiska “semesterplagg” i en egen liten rese-Capsule Wardrobe. Badkläder, sandaler, små klänningar och solkräm – lägg ner allt i en resväska som du enkelt kan plocka fram när det är dags!

4. Häng in säsongens kläder
Nu är det dags att fylla garderoben med de kläder du vill använda kommande säsong! Gå igenom klädkategorierna vi tidigare pratade om för att bygga en komplett garderob. Det är också i det här steget du ser vilken kategorier som behöver uppdateras. Är det kanske dags att investera i en tidlös kavaj?

5. Tänk till framöver
Bara för att man har en Capsule Wardrobe betyder det inte att shoppingsuget försvinner, men du blir mer medveten om vad du behöver och börjar göra mer research innan ett eventuellt köp. Är du ute efter en ny tröja? Sök efter en tröja som fungerar med det du redan har i garderoben. Kommer den matcha i din uppsättning? På det här sättet eliminerar du (en del) spontanköp och garanterar fler användningar av plaggen du köper!

*

När du har gjort de här stegen står du framför din allra första Capsule Wardrobe, heja! De närmsta tre månaderna kommer vi fortsätta skriva om Capsule Wardrobes och hjälpa dig med all inspiration du kan tänkas behöva – håll utkik!