Det här ska du kolla efter när du shoppar second hand

Bildkälla.

Vintage, hållbart mode och miljö är tre ämnen som florerar på sociala medier just nu. Solblekta t-shirts och kavajer i för stora storlekar syns på var och annan bild i våra Instagram-flöden. Det finns oändligt med second hand-butiker och vissa är mer välsorterade än andra. Är man ny i denna värld kan det därför vara svårt att veta hur man ska bära sig åt för att få tag på de perfekta 501-jeansen, kavajen med de tjocka axelvaddarna och handväskor under 100-lappen. Därför tänkte jag att vi skulle gå igenom vad du bör hålla ett extra öga på där ute!

Kavajen

Ett plagg som håller i väldigt många år, så varför inte handla en second hand? Kavajen är dessutom ett väldigt trendigt plagg (och har varit ett tag), så att handla den vintage minskar risken för att du springer på någon annan med en likadan.

Tips! Hittar du inte den snygga over-size kavajen du letat efter? Spana in herrsektionen! Många kavajer på damavdelningen är nämligen figursydda. Bara att plocka ut axelvaddarna ur herrkavajen om den är så stor att det ser ut som att du snott den ur pappas garderob, så sitter den bättre.

Bildkälla.

Jeans

Nu har ju visserligen budgetkedjorna (äntligen!) snappat upp hur ett par raka jeans ska sitta. Många döper dem till “Mom jeans” och de har ofta en lite högre midja samt sitter lite lösare längst hela benet. Levi’s klassiska 501:or har varit bland de mest populära jeansen årtionden efter årtionden. Hade inte min farmor varit två decimeter kortare och tre storlekar mindre, hade jag snott hela hennes jeansgarderob. Men istället för att rota bland hennes byxor, har jag fått leta second hand. Som tur är kan man hitta dem i hur många olika tvättar som helst och ofta går det dessutom att komma undan rätt billigt!

Tips! HUMANA Second Hand på Götgatan 105 brukar ha många olika modeller till bra priser.

 

Bildkälla.

T-shirts och hoodies

Min mest välfyllda hylla i garderoben är den som är tillägnad alla mina t-shirts. Det roligaste med vintage t-shirts och hoodies är att du kan hitta alla möjliga olika färger och prints. Jag minns en gång när jag hade på mig en av mina t-shirts på jobbet och min amerikanska kollega utbrast att det minsann var en tröja från hans college i Wisconsin, USA. Han hade haft en likadan när han tog examen på 80-talet. Så häftigt!

Tips! Jag tycker att Beyond Retro på Brännkyrkagatan 82 bra utbud av både t-shirts och hoodies.

Bildkälla.

Jackor

Jeansjackor, kappor i skinn och trenchcoats – du kan hitta alla möjliga modeller! På denna sektion kan du faktiskt göra ett riktigt fynd. Många ställen ser inte alltid värdet i jackorna och säljer dem därför för en väldigt liten summa. Vill du införskaffa dig en ny jacka i skinn tycker jag verkligen att du ska spana second hand först.

Tips! Tänk på att det är väldigt enkelt att göra små förändringar på en jacka. Tycker du exempelvis att knapparna är lite väl omoderna är det bara att byta ut dem!

Bildkälla.

Handväskor

Jag är fortfarande avundsjuk på en av mina bästa vänner som fyndat den snyggaste handväskan för 20 kronor. Det är den mest perfekta lilla handväskan i svart läder och jag vill inte ens veta vad nypriset varit en gång i tiden. Den är inte från något speciellt märke, men inte gör det den till ett sämre kap för det! Handväskor från modehusen kan ibland till och med vara dyrare att köpa second hand, så för att fynda dyra märkesväskor kan därför vara lite svårare.

Tips! Är du intresserad av att införskaffa dig en märkesväska second hand skulle jag vända mig till seriösa butiker som specialiserat sig på just designerväskor och plagg. Det är annars lätt att få med sig en kopia hem.

Bildkälla.

*

Att kliva in i en second hand butik kan ofta kännas rörigt och har man inte humöret med sig kan man bokstavligen få ont i huvudet av den stökiga miljön. Se därför till att göra din runda när stämningen är på topp och magen inte skriker efter mat. Lycka till! Och håll utkik här på FORNI framöver, för senare i vår kommer en artikel med mina bästa second hand-affärer i Stockholm.