Stockholm Fashion Week dag 1

Whyred

Idag gick stapeln för Stockholm Fashion Week och vår/sommar 2018 kollektionerna, vilket vi kommer kunna följa även de två närmsta dagarna i Stockholm. Stan är fylld av färger, mönster och fotografer – en perfekt kombination för den som följer modeveckorna på distans och vill matas av inspirerande bilder. Rör du dig runt Skeppsholmen och Nybrokajen så kan du få se både en och annan konstig utstyrsel, eller något känt ansikte från bland annat Oslo, Köpenhamn eller London. Denna säsongs visningar kickades igång av Whyred, och avslutas på fredag av Diana Orving. Vi har besökt ett urval av visningar och här lyder några tankar kring kollektionerna.

Whyred presenterande en kollektion som byggde på att fira den artistiska självständigheten och styrkan av det individuella. Lager på lager med fokus på färg och mönster kan sammanfatta denna bredare kollektion av herr och damkläder. Att mixa och matcha som man vill, för att man är som man är, stod dessa kläder verkligen för. Mitt öga fastnade för den multimönstrade klänningen med ballongärmar och volangkant som genom styling tillsammans med en vitsvart randing axelbandsväska sa emot allt som säger att svenskt mode är minimalistiskt. Grundare och designer Roland Hjort visar kollektionens röda tråd med att genomsyra det maskulina även i feminina. Stylein visade en mer dramatisk kollektion med ett tydligt djup, men ändå romantisk och mjuk i tonerna. Fokus låg på rosetter knutna i midjan, eleganta men bekväma material och spännande skärningar så som en sned axel. Det minimalistiska som ibland kan få sig en höger med en förklaring att vara för enkelt från internationella åsikter visar här det motsatta. Vackra material, välarbetade skärningar och ett perfekt fall från höften var något som grundare och designer Elin Almedar visade är möjligt. Jag blev lite extra förälskad i de svarta långklänningarna med detaljer så som axelvarianter, knytkrage och ballongärmar. By Malina intog visningen med inspiration från Italien och Amalfikusten, där omgivningen är så vacker att den inte kan beskrivas med ord. Kollektionen kan sammanfattas som ljus, somrig och glad med färger, mönster och detaljer som kan passa alla typer av kvinnor. Med de vita volangerna, den gula långklänningen eller slöjan med mönster visar grundare och designer Malin Andrén att hon tänker utanför ramarna genom att skapa en favorit hos alla. Den vita volangklänningen fick mig att tappa andan, den visade inte bara hur skicklig man är i arbetet, utan även att couture en dag kan vara tillgängligt även för mig.

Dag 1 av Stockholm Fashion Week stärkte åsikten om att svenskar kan presentera mode som är mer än minimalistiskt, med andra ord raka motsatsen. Färger, mönster, material och detaljer presenterades på olika sätt, men ändå höll de svenska modemärkena sin röda tråd och vad de i grunden står för. Som den renodlade modenörd jag är, känner jag mig inspirerad och tillfredsställd efter dagens visningar, till och med ännu mer förväntansfull för morgondagens visningar, än vad jag var igår.

Stockholm Fashion Week har sedan år 2005 succesivt blivit en del av världens viktigaste modeveckor. Tidningar som Vogue och Harpers Bazaar flockas kring Stockholm för att se vad nordisk design kan bidra med för trender internationellt. För presentationen av vår och sommar 2018 kollektioner är Grand Hôtel huvudarena, med American Express och Mall of Scandinavia som huvudsponsorer samt Dagens Industri som den officiell mediapartner. 

Stylein
By Malina