Glöm inte bort att klä upp dig

Bild: Edward Berthelot 

Det är ingen nyhet att försäljningen av hemmakläder och träningskläder har exploderat senaste året – vi har mestadels hållit oss hemma och i takt med det så har stilen också förändrats. Aldrig någonsin har jag hört meningen ”jag har inte någon att klä upp mig för” så många gånger som senaste veckorna, vilket fick mig att fundera över fenomenet att klä upp sig för att visa upp sig för andra.

Vad är egentligen anledningen till att man ska klä upp sig när man går till ett kontor, men inte om man jobbar hemifrån? Vem har sett till att det blivit en ”oskriven regel”? Jag minns senaste gången jag regelbundet gick till ett kontor (det vill säga år 2017) och hur stor del av det som för mig var att få klä upp sig, att få känna sig viktig och att få anstränga sig att passa in i arbetsmiljön / stilen. Jag minns också de gånger jag inte brytt mig om att klä upp mig och sedan suttit på min kontorsstol i träningskläder – med andra ord satt och längtade till att dagen skulle vara över eftersom jag aldrig riktigt kom in i dagens arbetsrutiner. Någon som känner igen sig?

Till skillnad från många andra som uttryckt att de älskar ”kontorslivet hemma” och digitala möten i träningskläder, så har jag detta år insett tre saker: Jag blir glad, positiv och känner en mening med vardagen när jag klär upp mig. Jag blir mer produktiv av att klä upp mig. Jag får bättre rutiner av att klä upp mig. Med andra ord, att klä upp mig för mig själv (vilket jag känner att jag kan uttrycka då jag suttit i fransk lockdown under flera månader senaste året) har varit min lycka i vardagen. En lycka, men också ett sätt att uppehålla drömmen om att snart kunna klä upp sig för något festligt igen.

Så, vad ville jag komma med detta? Det här året har lärt mig att man kan genom att klä upp sig uppehålla en liten lycka trots jobbiga perioder. Att klä upp sig handlar alltså inte om att visa upp sig för andra utan att göra din egen tillvaro lite mer positiv. Därför vill jag uppmana er alla att göra det samma. Även om det inte löser världens alla problem, så kan det bidra med en positivitet som är något man kommer långt med i tuffare tider. Till dig från mig, ett tips: Glöm inte bort att klä upp dig!

Vem är du? Personen som klär upp sig för sig själv eller personen som klär upp sig för andra? Det är något att fundera på inför det nya modeåret.

klä upp dig

*

Vill du läsa mer om mode? Tryck här!