Hållbart mode: hur du gör slut med fast fashion

Foto: Alexia Kafkaletos

När jag tänker på hållbart mode så tänker jag på många saker: plaggen ska vara ansvarsfullt producerade, innehålla bra material, de ska kunna användas länge, vara fair-trade och slitstarka. Ja, listan kan göras lång. Men vad innebär det egentligen att handla hållbart?

Hållbart mode är mer efterfrågat än någonsin – inte minst från er läsare som ofta säger att ni vill lära er mer. Det glädjer oss, för vi på redaktionen tycker det är precis lika viktigt och känner att vi själva kan behöva förstå bättre. Därför har jag har samlat några tips på vad vi kan tänka på för att konsumera mer hållbart – ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Vad är fast fashion?

Du kanske har snubblat över begreppet Fast fashion någon gång? Namnet antyder vad det handlar om, men det kan vara svårt att veta exakt vad begreppet innebär. Fast fashion är ett segment som finns i modevärlden och innebär att man jobbar med låga priser, snabba trender, och hög omsättning på sina varor. Det är alltså ett segment som inte står för hållbart mode, eller hållbar konsumtion. Här vill man att konsumtionen ska gå fort, och att det ska handlas fler varor. Fast fashion sätter kvantitet före kvalitét och har länge varit normen för hur vi konsumerar.

Mindset

Kan man följa trenderna utan att konsumera massvis med fast fashion? Absolut! Allt handlar om ditt mindset, hur du tänker kring dina köp och hur du shoppar. Det första du bör tänka över är om du verkligen behöver en ny topp eller om din gamla duger bra? Det är ett tankesätt vi måste bli bättre på att anamma. Läs mer om det här i FORNIs artikel-kategori capsule wardrobe, där får du lära dig grunderna i att tänka som ett hållbarhets-proffs.

Men när du faktiskt behöver en ny topp så är det dags för nästa tankesätt eller mantra: köp mindre, spendera mer. Tyvärr är det så att när prislappen visar ett väldigt lågt belopp så är förhållandena för att tillverka det oftast inte schyssta. Så fundera över vem som har fått betala priset för ditt plagg och försök att ha ett helhetsperspektiv. Om något verkar för bra för att vara sant, så är det oftast det. Utgå från att betala ett rimligt pris för arbetsförhållanden för dem som jobbar men också materialvalen och hållbarheten av plagget.


Bilder: Reformation

Hur shoppar jag mer hållbart?

När du väl behöver köpa något (och har tänkt över ditt köpbeslut) så är det även viktigt att tänka på några saker och för att få så många hållbarhetspoäng som möjligt så ser du till att checka av alla raderna på checklistan. Här är vad du ska tänka på när du köper ett plagg:

[su_note note_color=”#ffffff” text_color=”#210000″]

Vad är plagget gjort av?

Vem har gjort plagget?

Var är plagget tillverkat?[/su_note]

 

Om det är svårt att få svar på dessa frågor så är det tyvärr ett dåligt tecken. Företag med mycket insyn har oftast inget att dölja – medan de som undanhåller information ofta har det. Såhär är det såklart inte alltid, men det kan vara bra att tänka på om det är svårt att hitta information. Man kan fråga sig vad som är rätt svar på frågorna ovan, och det kommer förmodligen inte vara helt svart eller vitt. Men att leta efter återvunna och ekologiska material är att vara en bra bit på vägen! Se till att ditt plagg inte har tillverkats av minderåriga eller vuxna med dåliga arbetsförhållanden och försök att hitta plagg som är tillverkade så geografiskt nära där du handlar dem som möjligt.

Instagram-profiler att följa

Precis som att det finns influencers och Instagram-profiler som uppmanar till fast fashion och mycket konsumerande, så finns det också dom som gör tvärtemot. De inspirerar oss att handla second hand, tänka på hela cirkeln av vart plagget kommer ifrån och uppmana till en snygg klädstil. Här är några av mina favoriter:

@Vbiancav                                 @Fash_rev                                @Heartzeena                            @Houseofdagmar

Och sedan då?

Att avsluta din cirkulära garderob på rätt sätt är minst lika viktigt som att tänka rätt när du köper ett plagg. Även om vi anstränger oss för att köpa hållbara plagg så kommer vi tillslut vilja byta ut dem, då finns det såklart hållbara alternativ att välja även där!

Har du tröttnat på ditt plagg så finns det många bra sidor där du kan sälja dem vidare, så som: Sellpy, Tradera, Blocket eller Vestiaire Collective. På dessa sidor kan du också fynda riktigt fina grejer! Har ditt plagg gått sönder? Då kostar det i princip inga pengar att laga. Att gå till en skräddare och laga ett plagg är bra för både plånboken och miljön.

Är det så att det inte finns något hopp för ditt plagg? Du kommer inte kunna använda det igen, ingen annan vill ha det på sig och det är för slitet – då ska du inte bara kasta plagget i soptunnan, för även kläder går att återvinna! Myrorna gör ett jättejobb med att samla in både kläder som går att använda men också kläder som ska återvinnas. Så sök upp vart det går att lämna kläder till Myrorna där du bor. Kommunerna har också ett visst ansvar när det kommer till att återvinna kläder – så kolla på din återvinningscentral hur de hanterar klädavfallen.