Michaela Forni for Soft Goat – se hela kollektionen här

Vi på FORNI har i nästan ett års tid fått följa med bakom kulisserna i arbetet med Michaela Fornis kollektion för Soft Goat. Flera designvändor, prover, diskussioner om hur man arbetar med hållbart mode, loggor, labels – you name it. En sån här process är lång och kanske förstår man inte det innan man har sett en kollektion tas fram på nära håll. Vi har fått följa med på resan fram tills idag och nu tänkte vi att Michaela skulle få dela med sig av hennes resa även till er. Följ med på en kort intervju i arbetet bakom Michaela Forni for Soft Goat!

Hur kommer det sig att du har designat en kollektion för Soft Goat?

Jag har varit en stolt användare av Soft Goats plagg sedan det startades! Varje säsong unnar jag mig minst ett nytt kashmirplagg från Soft Goat och med åren har min kärlek till märket bara växt. I början av hösten kontaktade varumärkets grundare, Stephanie Bergström, mig för att fråga om jag var intresserad av att ta fram en kollektion för dem. Jag visste direkt när jag såg mejlet att det här var en dröm som gick i uppfyllelse för mig!

Michaela Forni pullover i nature

Varför älskar du kashmir?

Haha, troligtvis för att det är världens bästa och härligaste material. Jag minns än idag när jag var 19 år och köpte mitt första kashmirplagg – en krämvit kashmirtröja från en butik i Paris. Det var väldigt mycket pengar för mig att lägga på ett plagg då och jag tänkte verkligen igenom mitt köp. Men sen ångrade jag mig inte en sekund utan levde tillsammans med den där tröjan i flera år tills jag sålde den på en loppis. Då lärde jag mig att kashmir är ett hållbart material – det må kosta en slant men om du tar hand om dina kashmirplagg håller de hur länge som helst!

Michaela Forni scrunchie

Hur går processen till från idé till slutresultat?

Vi började med moodboards. Jag tog fram en moodboard på eget håll som jag sedan gick igenom med teamet på Soft Goat under en eftermiddag. Efter det sågs vi på möten för att brainstorma och gå loss – vilken riktning ska kollektionen ta? Vad är ledorden? Vilka plagg ska tas fram? Jag hade en ganska ordentlig idé redan från start om vilka plagg som jag tycker saknas i min kashmir-garderob och utifrån de tankarna växte en kollektion fram. Efter en tid tog vi fram prover tillsammans med en mönsterkonstruktör och sedan arbetade vi med proverna tills varje plagg såg ut precis så som vi hade tänkt. När plaggen var klara, var det dags för allt jobb runt omkring: hur ska loggan se ut? Vad ska färgerna heta? Vilka priser? Och i takt med att man bestämmer den typen av delar i processen så jobbar man även fram en pr-plan, lanseringsevent, marknadsföringsplan etc. Det är faktiskt VÄRLDENS roligaste jobb!

Michaela Forni Pique i soft sand

Kan du berätta lite om kollektionen?

Den innehåller fem pieces: En skjorta, en piké-tröja, en stickad tröja, en klänning och en scrunchie som kommer i två olika utföranden. Alla plagg kommer i två olika färger!

Skjortan visste jag direkt att jag ville göra, jag har drömt om att ha en slapp skjorta i kashmir och kan komma på tusen användningsområden för den typen av plagg. Pikétröjan passar till allt och är det perfekta kashmirplagget för våren och sommaren. Den stickade tröjan är en klassiker, en sån tröja man köper och har i hela sitt liv – den funkar till alla och allt. Klänningen är ren magi, skön som en sommardag och så otroligt fin. Matcha den med skinnjacka för att få till den perfekta looken! Scrunchies tog vi fram för att jag själv har uppsatt hår nästan hela tiden och då är det fint att ha en tofs som kan matcha ens plagg om man vill. Dessutom är det roligt om den är fin att ha på handleden, inte bara en tråkig svart hårsnodd, och det är ju denna verkligen!

Michaela Forni Shirt i soft sand

Vilket plagg är din favorit?

Det är som att be en förälder välja mellan sina barn. Jag älskar alla fem gränslöst mycket!

Michaela Forni dress i soft sand