Konsten att bära färg

Modeveckor, trender och inspirationskonton är just nu fyllda med färgglada outfits, gärna olika kombinationer i diverse färgtoner och mönster. Många tycker att det är för mycket, andra gillar det men vågar inte bära trenden och vissa bara älskar det – jag är en sån. Jag har alltid älskat färger, inte bara för att det gör mig glad utan för att jag tycker det skapar en positiv känsla kring ens personlighet. Är du en sådan som vill bära färg men inte vågar? Eller den som skulle vilja lägga till en färgklick i den neutrala färgpaletten av kläder? Här kommer några tips från mig.

  1. Att addera en färgklick till garderoben som annars mest består av neutrala färger är inte så svårt, frågan är snarare vad man ska satsa på. Att börja med accessoarer så som väskan, scarfen eller skärpet är alltid lättast och ger inte en allt för stor kontrast till den annars så färgneutrala outfiten. Tips: Satsa på en röd detalj till hösten, den klassiska färgen funkar lika bra till dagen som till kvällen.

  1. Annat enkelt sätt att klä sig i färg men utan att behöva blanda flera olika kulörer är att bära ett plagg med mönster och sedan fånga upp en av färgerna i det. Genom att fokusera på enbart en färg så höjer man hela outfiten väl genom att ge både mönster och nyans sin plats. Tips: För detta mode hämtar jag mycket inspiration från 70-talets stil, då får man en känsla av hur mönster möter färg på ett extraordinärt sätt.

  1. Ett färgglatt och trendigt men ändå enkelt alternativ till mix och match är monokromt. Att helt klä sig i en färg har aldrig varit snyggare. Gärna i en mörkare nyans av färgen för att inte låta din outfit ta över allt för mycket av personligheten. Tips: Lägg istället fokus på vad de olika plaggen är gjorda av – en blandning av olika material ger en fin kontrast till den monokroma looken (exempelvis när manchester möter ull).

  1. Vill du gå in 100% för färgtrenden är det viktiga att du håller dig till max. tre basfärger som tillsammans matchar ihop, och sedan ser till att minst två av de plockas upp i accessoarer. Detta skapar den ”röda tråden” genom din outfit och ger intryck av en jämn färgpalett trots kombinationen av många olika färger. Tips: I början är det enklast att hålla sig till en typ av nyans, exempelvis enbart fokus på pastellfärger i hela outfiten.

Dela dina färgglada outfits på Instagram med hashtag #dailyforniFASHION @dailyforni. Foton från @thestylestalker, @thestyleograph och @aks.

Av: Thérèse Hellström