Korrelationen mellan ditt självförtroende och hur du klär dig

Har självförtroende något med hur man klär sig att göra? De flesta skulle nog vifta bort frågan och sedan byta ämne. Men, saken är den att om man verkligen sätter sig in i mode så vet man att det kan vara korrelerat till självförtroendet. Hur vi uttrycker oss och hur vi känner oss kan påverka hur vårt självförtroende är för dagen. Det förklarar exempelvis också varför många företagsledare jobbar med stylister inför en stor presentation eller en tillställning. Ju bekvämare de känner sig i sin klädsel – desto bättre självförtroende har de för att göra ett bra anförande.

Ställer du frågan till mig över en lunch så kommer du hinna äta klart innan jag ens hunnit genom mitt första argument. Jag tror helt enkelt på denna filosofi och propagerar gärna för det! Går man tillbaka till rötterna av temat så är det ganska enkelt: om du bär kläder som gör dig bekväm så stärker det ditt självförtroende. Jag säger inte att du från en dag till en annan kommer att ha ett strålande självförtroende, utan du blir helt enkelt mer säker i dig själv för varje gång. Spinner man sedan vidare på detta tema så är kläder både ett sätt att uttrycka sig på, ett sätt att kommunicera ett budskap på samt ett sätt att visa vem du är. Det vill säga viktiga komponenter i ett självsäkert uttryck hos varje människa.

Vi kan också vända på frågan och se det från ett annat perspektiv. Du kan skapa en känsla och en aura av självsäkerhet genom att klä dig lite mer ”mäktigt” – det vill säga att lämna din comfort zone. Har du någon gång märkt att du ser någon på stan som bär en utstickande look och då tänkt ”tänk vilket självförtroende man måste ha för att bära upp det där”? Nästa gång kan det vara du som går där på gatan i samma look och får kommentaren! Vi kan alltså lära oss att kommunicera en självsäker känsla genom att klä oss rätt.

Skulle jag bara få ge ett sista modetips i livet så skulle det vara: bär mer färg! Det finns så många studier som visar att man blir gladare av att bära färg. Dessutom ger färgglada kläder ett enkelt uttryck av självsäkerhet, där du till och med kan lura din omgivning trots att du egentligen kanske inte är så självsäker. Du skulle väl aldrig tänka att en person som går i en helt färgglad-look på stan skulle ha ett sämre självförtroende? Mitt budskap är: klä dig smart! Välj en färg som passar både din look, men även din mentalitet för dagen och se sedan till att förvandla budskapet till självförtroende.

Med det sagt, en liten utmaning till dig själv inför våren: skriv ner tre saker som gör dig bekväm i din klädsel (färger, material, plagg – you name it). Skriv ner varför dessa tre gör dig så bekväm. Slutligen, sammanfatta och skriv en mening till dig själv om varför en look med dessa tre komponenter kommer att göra dig mer självsäker. Ha denna text i ditt mindset resten av våren!

I vår ser ni mig i en färgglad-look – jag hoppas se er i detsamma!

Bild: @tesshell