Så tar du hand om dina kläder för en hållbar garderob

Samarbete medPHILIPS

Under 2018 kändes det som att miljöfrågan blev större än någonsin. Idag tänker vi betydligt mer på vad vi äter och hur vi reser till olika destinationer – för miljöns skull. Vi har även börjat bli mer allvarliga med vår syn på modeindustrin och många tänker igenom sina köp betydligt mer, inte för plånbokens skull utan för miljön. Jag försöker alltid att se över mina klädinköp och inte köpa någonting bara för att jag känner ett ”ha-begär” just där och då. För att kläderna jag inhandlar ska hålla under en längre tid är jag även noga med att se över materialet och att inte slänga in någonting i tvätten för sakens skull. Det är i denna veva min kärlek för steamers har växt fram och idag är steamers någonting jag inte kan leva utan, vare sig jag är hemma eller iväg på semester!

Uppfräschning av plagg

Många av mina plagg är gjorda av siden och kashmir. Två ljuvliga material, men som inte alls är lika uppskattade när man står i tvättstugan och läser på tvättlappen. Det är handtvätt, inte för varmt och inte för kallt, speciellt tvättmedel, torktekniker eller kemtvätt. Man blir inte riktigt klok och det säkraste kortet för mig har helt enkelt varit att lämna in på kemtvätt. En dyr historia i längden, men eftersom att jag är mån om att plagget ska hålla i flera år har jag blivit stammis på kemtvätten – tills jag fann steamers!

Från början trodde jag att en steamer endast var ett komplement till strykjärnet och att den skulle vara smidig när jag behövde släta ut ett plagg fort. Det är den såklart också jättebra för, men jag blev såld när jag fick berättat för mig att den faktiskt fräschar upp mina plagg. Odörer och dålig lukt försvann helt enkelt med hjälp av steamern. Röklukten som hade satt sig i varenda fiber i hela sidenblusen efter en kväll på stan försvann med ett svep och kashmirtröjan som fått utstå åtta timmar på kontoret kändes som nytvättad. Jag behövde aldrig mer övertvätta mina älskade plagg!

Hur använder jag min steamer?

Det bästa med en steamer är att det är otroligt lätt att använda. Det finns inte massor av konstiga inställningar du behöver ta hänsyn till eller oroa dig för brännmärken. Du behöver bara sätta i kontakten och sätta igång!

En steamer fungerar genom att koka upp vatten och sedan pressa det genom ett ångmunstycke med högt tryck. Ångan tränger igenom tyget i hög fart och gör att fibrerna sväller, mjuknar och återfår sin naturliga form. Ett steamat plagg blir alltså skrynkelfritt och mjukt, men ångan gör också att färgerna upplevs mer intensiva och texturen framträder. Eftersom ångan skjuts genom plagget tar den också med sig vissa smutspartiklar, damm och bakterier. Det gör att viss lukt försvinner, vilket i sin tur gör att det går längre mellan tvättarna. Färre tvättar gör att dina plagg kommer att hålla betydligt längre. Bra för plånboken och miljön.

Steam&Go 

Skillnaden mellan strykt och streamat

Innan ni kastar ut det otympliga strykjärnet och ersätter det med en steamer kan det vara bra att ha koll på vad som skiljer dem åt. Som tidigare nämnt fungerar en steamer genom att ångan får fibrerna att svälla. Ett strykjärn däremot fungerar genom att det plattar till textilfibrerna. Båda metoder slätar ut ditt plagg, men på olika sätt. En vit skjorta är ett plagg vi är vana att se hårt pressade och många föredrar den looken. Det är därför viktigt att ha i åtanke att en steamer inte kommer att ge din skjorta samma resultat. Men det är en smaksak!

Däremot kan du ju använda din steamer på dina mest ömtåliga plagg gjorda av silke, viskos och ull. Tre material som annars riskerar att förstöras av ett strykjärn. Du behöver aldrig oroa dig för brännmärken av en steamer, eftersom att steamerns munstycke aldrig når de temperaturerna ett strykjärn gör. Det är ångan som gör jobbet!

Steamer för olika tillfällen

Marknaden för steamers har blivit stor och det finns idag flera olika modeller att välja mellan. Om du ska införskaffa din första steamer kan det därför vara bra att fundera över vad du vill ha den till och i vilka sammanhang du kommer att använda den. Det som gör steamern effektiv är ångutsläppet, därför är detta den viktigaste faktorn att jämföra.

För dig som reser mycket är den handhållna steamern perfekt. Den tar lite plats i resväskan och är otroligt lätt. Dessutom får du med en värmeskyddande tygpåse som gör att du inte behöver vänta på att den svalnat för att kunna packa ner den. Du kan helt enkelt strama blusen samma morgon du reser iväg, perfekt för tidsoptimisten!

För dig som streamar mycket och ofta hemma passar en stående steamer perfekt. Philips ComfortTouch har en stor vattentank och flera olika inställningar. Det flexibla steamerhuvudet och den vertikala ”tvättbrädan” ger ett proffresultat för dina kläder!

I denna video visar jag hur jag steamar mina kläder!