Ukrainska modemärken att supporta

Mina tankar går såklart till Ukraina och alla de människor som just nu är på flykt. Som en del av modebranschen så vill jag i denna artikel lyfta Ukrainska modemärken som jag tycker är värda extra mycket kärlek just nu. 

Vita Kin

Först ut är Vita Kin! Kända för sin bohemiska känsla och avslappnade stil, med inspiration från ”Vyshyvanka” som är en historisk brodyrteknik från Ukraina. Modemärket är även känt för sitt hantverk och sin förmåga att tänka på varenda detalj. När jag jobbade på Nathalie Schuterman så sålde vi Vita Kin i butiken – jag älskade det. Läs mer om Vita Kin här!

Sleeper

Varumärket på allas läppar, även känt som Daily Sleeper, är ett modemärke från Ukraina som inte bara fokuserar på festliga vardagslooks, utan också hållbarheten. Det är grundades av två tidigare moderedaktörer som ville skapa ett varumärke med handgjorda kläder och med ”zero waste”. Läs mer om Sleeper här!

Nue Studios

Ett annat varumärket som är på modevärldens läppar just nu heter Nue Studios. Många känner igen dem för sina glittrande detaljer och festliga plagg (ja, med kristall-liknande accessoarer!). Inspirationen bakom kollektionerna kommer tydligen från de gamla Hollywood-dagarna och jazz-eran. Läs mer om Nue Studios här!

Bevza

Bevza är kända för sin sofistikerade stickning och unika klänningar utav hållbart material. Det ukrainska modemärket grundades i Kyiv, men har varit populärt under New York Fashion Week de senaste säsongerna. Sedan starten 2006 har varumärket fokuserat på minimalistiska silhuetter i kombination med skräddarsytt. Läs mer om Bevza här!

Ksenia Schnaider

Paret Ksenia och Anton Schnaider grundade detta modemärke genom att de kombinerade båda sina erfarenheter av modebranschen. De är mest kända för sina avant-garde liknande jeanskollektioner. Läs mer om Ksenia Schnaider här!

91Lab

Detta varumärke är känt för sin unika design, i form av stickat mode. Det är modernt och har ett ”fashion forward”-tänk, vilket är något som varumärket tidigare har nämnts som. 91Lab använder sig av olika typer av tekniker och texurer för att skapa plagg med en dynamisk stickning. Läs mer om 91 Lab här!

Paskal Clothes

Grundaren av detta varumärke, Julie Paskal, har en bakgrund i arkitektur och skapar i sin tur ett mode som ofta benämnts som ”skulptur-liknande”. Hon är en tidigare LVMH Prize finalist och har sedan 2014 fått mycket uppmärksamhet för sina söta silhuetter. Läs mer om Paskal Clothes här!

Ruslan Baginskiy

Varumärket grundades 2015 av en stylist, men har redan blivit ett av landets mest kända varumärken. Han skapar hattar med inspiration från ukrainska nationella kostymer, i kombination med konst. Hattarna har blivit burna av kändisar världen över: Madonna och Amanda Gorman för att nämna två. Läs mer om Ruslan Baginskiy här!

Vilka varumärken från Ukraina gillar du och vill supporta?

*

Vill du läsa mer om mode på FORNI? Klicka här!