Nicks vykort från Franska Rivieran & tips på viner i området

Bonjour vänner! Sen en tid tillbaka bestämde jag och min kille att vi skulle vara föräldralediga tillsammans några månader med vår son Harald. Vi åker till Frankrike och njuter av lite familjetid innan det är dags för förskola, jobb och ett vintrigt Stockholm sa vi. Och mycket riktigt, nu är vi fyra veckor in på vår första utlandsresa med Lilleman och njuter av vad Cote d’Azur har att erbjuda. Pittoreska byar, piffiga fransyskor, råbiff och moules i mängder, kristallblått hav och givetvis en hel del gott vin. Medan vi testar nya stränder, Haralds steg blir stadigare och förra årets vinskörd börjar sina, gör sig vinbönderna redo för årets skördesäsong.

Jag dricker aldrig så mycket rosé som när vi är här och det är kanske inte så konstigt när det dominerar vinproduktionen. Men nu har jag höjt blicken från de oändliga vinhyllorna med provensalsk rosé och vill istället slå ett slag för den betydligt mindre produktionen av vitt och rött som görs här.

Ljust rosa rosé i all ära men ibland törstar man helt enkelt efter ett smakrikt, torrt vitt vin med frisk syra och som gärna får vara så kallt att det immar glaset vid upphällning. Två favoritdruvor härifrån som erbjuder just det är Clairette och Rolle som man ser mer och mer av. Ytterligare en fransk druva som också börjar ta mer plats i Provence vingårdar är välkända Sauvignon Blanc. Ett område att hålla utkik efter är Cassis, där jag än så länge bara har stött på godbitar.

För den som gillar kraftiga röda viner med en tydlig strävhet och aromer av mörka bär och kryddor är regionen Bandol perfekt och kanske rivierans mest kända rödvinsområde. Vinerna består främst av den mörka lilla druvan Mourvedre men blandas allt som oftast med både Grenache och Cinsault. Får vinerna härifrån lagras några år mjuknar dem, strävheten dämpas och blir enligt mig ännu lite godare.

Tills att det står franska rivieran på flygbiljetten får du hålla utkik efter viner härifrån på våra egna butikshyllor. Börja med ett rött från Bandol nu när hösten har knackat på i Sverige och avnjut med en smakrik gryta eller mustig pasta. Santé!