3 recept på nyttiga mellanmål att ta med till jobbet

När skol-eller arbetsdagen närmar sig sitt slut så börjar också energinivåerna dippa. Blodsockret sjunker och du känner dig förmodligen både matt och hungrig – kanske får du till och med koncentrationssvårigheter. Vad passar då bättre än att ha färdiga nyttiga mellanmål med sig på jobbet? Eller om du jobbar hemma – i kylen och skafferiet?

Att göra en sats rawbollar eller bananbröd på söndagkvällen för att sedan ta med till jobbet är smart eftersom det räcker för en hel vecka (eller längre!). Du har alltid något lättillgängligt när du känner att hungern kommer smygande och du slipper du springa till närmsta 7 Eleven för att suktas av dyra, paketerade snacks.

Vill du istället dra ihop någonting snabbt kvällen innan, eller kanske till och med på morgonen om tiden räcker till, så passar chiapudding utmärkt. Rör ihop den på några minuter och låt stå och dra ihop sig en liten stund innan du äter den (minst 30 minuter). Toppa den med det du har hemma – jag föredrar mango eller någon annan frukt eller bär, men även nötter blir gott!

Cashewbollar

nyttiga mellanmål

Ingredienser:

1 dl cashewnötter
1 dl dadlar
2 msk kokosolja
1 msk kakao
1 krm vaniljpulver
En nypa flingsalt
Kokosflingor att rulla i /kakao att rulla i

Gör såhär:

1. Mixa nötterna till ett mjöl.
2. Mixa med resten av ingredienserna.
3. Forma till bollar.
4. Rulla i kokos.

Chiapudding

nyttiga mellanmål

Ingredienser:

2 msk chiafrön
1 dl kokosgrädde
1 dl kokosdryck
En nypa vaniljpulver
1 dl fryst mango
1 tsk sötning, tex honung/lönnsirap/agave

Gör såhär:

Blanda ihop chiafrön med kokosgrädde, kokosdryck och vaniljpulver. Låt stå i kylen i minst 30 minuter eller över natten. Mixa mango med sötning och blanda med chiapuddingen. Strö över kokos.

Bananbröd

nyttiga mellanmål

Ingredienser:

3 ägg
2 bananer + 1 att toppa med
1 dl dadlar
4 dl kokosyoghurt
0,75 dl kokosolja
1 dl kokossocker
0,5 tsk vaniljpulver
3 dl mandelmjöl
2,2 dl kokosmjöl
3 tsk bakpulver
2 msk chiafrön

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Förbered en brödform med bakplåtspapper.
2. Börja med att kärna ur dadlarna och kör dem i en mixer. Mosa bananerna i en bunke.
3. Blanda alla blöta ingredienser i en bunke, och de torra i en annan.
4. Blanda samman allt till en smet och rör om ordentligt.
5. Häll ut smeten i brödformen. Skär bananen på mitten (lodrätt) och placera på toppen av brödet. Strö eventuellt på lite nötter, om du vill.
6. Grädda i ugnen i ca 50 minuter.

Extra tips

Ibland räcker tiden inte till att baka bröd eller greja i köket – då vill vi tipsa om dessa snabba och nyttiga mellanmål som du kan ha stående på jobbet.

1. Riskakor med nötsmör
2. Skivat äpple med kanel
3. Keso med färska bär
4. En frukt och nötter
5. Yoghurt och granola

*

Spana in alla våra recept här!