Recept på (ganska) nyttigt julgodis

Att baka till julen kan vara självklart för många, även om man inte alltid uppskattar socker-baksmällan som kommer på köpet. Då är det perfekt att införa nyttigt julgodis i sina jultraditioner! Dessa recept kompromissar inte med de traditionella smakerna men lämnar dig inte i närheten av socker-kraschen du kan få av vanligt julgodis — dessutom innehåller nyttigt julgodis mycket mer näring!

PEPPARKAKSBOLLAR

nyttigt julgodis

Bollarna:
1 dl mandel
1 dl cashewnötter
1 dl havregryn
8 dadlar
1 msk kokosolja
1 msk nötsmör (tex mandel)
1 msk vatten
2-3 msk pepparkakskrydda
En nypa salt

Topping:
ca 70g mörk choklad
Rivet apelsinskal
Flingsalt

Gör såhär:

  1. Börja med att köra nötter och havregryn i en matberedare eller mixer tills de bildat ett mjöl.
  2. Lägg i resten av ingredienserna och mixa tills smeten är slät.
  3. Ha eventuellt i 1-2 msk vatten om smeten känns för torr.
  4. Rulla smeten till bollar i valfri storlek och placera på en skärbräda med bakplåtspapper ovanpå. Ställ in i kylen.
  5. Smält den mörka chokladen i ett vattenbad och riv apelsinskal grovt. Ta ut pepparkaksbollarna ur kylen och doppa toppen i chokladen, placera med ”hatten” uppåt. Gör så med samtliga bollar och strössla sen lite apelsinskal och flingsalt ovanpå. Låt stelna i kylen.

(Vill du ha dessa pepparkaksbollar helt raw? Skippa toppingen!)

VEGANSK KNÄCK

knäck

1 dl kokosgrädde (den tjocka delen)
1 dl soyagrädde
0,5 dl kokossocker
3 msk agavesirap
1 msk kokosolja
Flingsalt
Knäckformar

Gör såhär:

  1. Vispa ihop allt utom kokosolja och flingsalt i en tjockbottnad stor kastrull. Låt koka upp.
  2. Låt blandningen puttra på låg värme i 20-30 minuter. Rör om försiktigt då och då.
  3. Gör kulprovet för att se om knäcken börjar bli klar. När den är redo – ta bort kastrullen från plattan och låt svalna någon minut.
  4. Rör snabbt ner kokosoljan och häll upp i knäckformar.
  5. Toppa eventuellt med flingsalt!
  6. Låt svalna i frysen 1-2 timmar och förvara dem även i frysen.

VEGANSK NOUGAT

nyttigt julgodis

Nougat:
1,5 dl hasselnötter (utan skal)

3 msk kokossocker
2 msk kakao
1 msk kokosolja
En nypa salt
0,5 tsk vaniljpuvler
Ca 30 g vegansk mörk choklad
Ca 30 g vegansk mjölkchoklad

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Lägg hasselnötterna på en plåt med bakplåtspapper och sätt in dem i ugnen i 15 minuter.
  3. Kör dem i en mixer när de har svalnat något tills de blivit som ett mjöl.
  4. Lägg ner resterande ingredienser och mixa tills de blivit en slät röra.
  5. Smaka av och mixa eventuellt i mer kakao/kokossocker efter smak.
  6. Låt svalna i kylen.
  7. Smält chokladen i ett vattenbad och blanda sen ihop med röran.
  8. Häll ut på ett bakplåtspapper i en liten form och ställ in i frysen för att stelna i ungefär en timme.
  9. Skär upp rektangulära bitar nougat och servera!

(Skippa chokladen i detta recept så har du en raw-nutella. Minst lika gott som nyttigt julgodis!)

VEGANSKA MOZARTKULOR

Mozartkulor

Mandelmassa:
1 dl mandel
1 dl kokossocker
0,5-1 msk vatten

Nougat:
Använd föregående recept (eller köp färdig)

Chokladöverdrag:
Ca 100 g mörk vegansk choklad

Gör såhär:

  1. Kör mandeln i mixern tills det bildats ett mjöl.
  2. Häll ner kokossocker och mixa lite till.
  3. Häll ner vatten och mixa tills konsistensen är mjuk likt mandelmassa på rulle.
  4. Låt stelna något i frysen, ca 15 minuter.
  5. Ta fram nougat från förgående recept och skär upp i små bitar.
  6. Rulla mandelmassan till bollar och gör ett litet ”hål” med fingret, där du trycker ner nougaten. Rulla ihop så mandelmassan kommer runt om hela nougaten.
  7. Gör ca 15 bollar och låt de stå svalt medan du smälter chokladen i ett vattenbad.
  8. Doppa ned bollarna i chokladen och placera på ett bakplåtspapper.
  9. Vill du dekorera dem kan du sedan låta alla svalna i frysen ca 10 minuter för att sedan ta fram dem igen – ta då en gaffel i den smälta chokladen och ringa ovanpå mozartkulorna.

CHOKLADKOLA

nyttigt julgodis

10 daldar

1 dl kakao

3 tsk kokosolja

En nypa salt

Bakplåtspapper

Gör såhär:

  1. Kör alla ingredienser i en mixer tills blandningen är slät.
  2. Lägg upp på ett bakplåtspapper och låt det svalna i kylen ungefär en timme.
  3. Klipp små rektanglar av bakplåtspapper, ungefär 10×20 cm.
  4. När smeten svalnat, rulla ihop till små bollar och placera i mitten av det klippta bakplåtspappret.
  5. Vik över och snurra ihop kanterna. Klart!

*

Jag rekommenderar också detta juliga recept på saffranskladdkaka!