Du måste prova dessa kladdiga brownies

Är du en chokladälskare? Då kommer du inte kunna motstå dessa kladdiga brownies. Jag tog med dem till kontoret och domen blev ”rik och lyxig chokladsmak. Och perfekt kladdiga!” Med andra ord: helt klart godkända.

Det här receptet är gjort på väldigt få ingredienser, är helt fritt från mjöl och innehåller kokossocker istället för vitt, raffinerat socker. Den mörka, smälta chokladen är pricken över i:et eftersom konsistensen blir kladdig och smaken väldigt rik. Vem som helst kan dra ihop det här receptet på nolltid – och kommer dessutom briljera på fikabjudningen!

Jag använde mörk choklad av 70 % kakao men det går självklart att byta mot både lägre och högre procenthalt av kakao. Vill du använda vanligt socker eller någon annan typ av sötning så går det också bra att byta rakt av. Du kan till exempel testa björksocker om du vill dra ner GI värdet.

 

Glutenfria kladdiga brownies

Ingredienser:
200 g smör
300 g mörk choklad
2 dl kokossocker
1 dl kakao
6 ägg
0,5 tsk vaniljpulver
1 krm salt

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 185 grader varmluft.
2. Smält smöret och chokladen tillsammans på låg värme.
3. Använd 4 av äggen och fördela äggulan från vitan.
4. Knäck de resterande två äggen i en bunke och rör ihop med kakao, vaniljpulver, salt och hälften av sockret. Rör ner smör-och chokladsmeten.
5. Vispa äggvitorna hårt med en elvisp. Blanda i kokossocker lite eftersom och fortsätt vispa tills smeten är marängliknande, och du kan vända bunken upp och ned.
6. Vänd ned marängsmeten med chokladsmeten och blanda om försiktigt.
7. Lägg ett bakplåtspapper i en rektangulär form och häll ut smeten i.
8. Grädda i ugnen i 30-35 minuter.
9. Låt kakan svalna och ställ in den i kylen en stund innan servering, helst i några timmar.

*

Testa också detta recept på glutenfri morotskaka!