Enkla recept till picknickkorgen i sommar

Bildkälla

Det är högsäsong för långa, ljusa och (ibland) varma sommarkvällar. Då finns det ju ingenting bättre än att packa picknickkorgen och slå sig ner med ett gäng vänner för att se den rosa solen långsamt ta sig ner mot horisonten. Det är lätt att man i all hast köper med sig halvfabrikat, färdiglagad och annan trist mat som finns på hyllan i matbutiken. Därför har vi samlat våra favoritrecept på mat vi kan göra själva och gärna packar med oss i korgen bland papptallrikar, filtar och myggmedel! Dags för picknick!

Pizzabullar med pesto, fetaost och soltorkade tomater

Bildkälla

Ingredienser (10-12 bullar)

1 st pizzadeg
2 dl grön pesto
40 gram färsk bladspenat
200 gram fetaost
1 dl soltorkade tomater

Tillagning

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Rulla ut pizzadegen på ett bakplåtspapper.
3. Bred ut pesto och fördela spenat, fetaost och strimlade soltorkade tomater över.
4. Rulla ihop och skär rullen i 10-12 delar. Lägg pizzabullarna med snittytan upp i pappersformar eller på plåt täckt med bakplåtspapper. Grädda ca 10 min.

Wrap med hummus och halloumi

Bildkälla och originalrecept

Ingredienser (4 portioner)

2 st romansallat
2 morötter
1 knippe rädisor
4 st salladslökar
2 msk olivolja
2 msk citronsaft
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
400 gram halloumi
2 tsk olivolja
1 burk hummus
4 stora tortillabröd

Tillagning

1. Strimla salladen, morötterna salladslöken och rädisorna. Lägg sedan i en bunke.
2. Blanda sedan ihop olivolja, citronsaft, salt och peppar i en liten skål. Häll över salladen och rör om ordentligt
3. Skär halloumi i skivor och stek så att båda sidorna får en gyllene färg.
4. Montera ihop wrapsen genom att bre hummus över tortillan. Tillsätt sedan salladsblandningen och halloumin.
5. Rulla in dina wraps i folie eller dyl.

Shakesallad med spenat, jordgubbar och getost

Bildkälla och originalrecept

Ingredienser (4 portioner)

2 burkar kokt matvete, konserverad, ca. 400 g
2 st gul paprika
500 gram färska jordgubbar
500 gram edamamebönor
130 gram färsk bladspenat
200 gram getost
100 gram pumpakärnor
4 msk olivolja
1,5 msk vit balsamvinäger
2 tsk Honung flytande
4 krm salt
2 krm svartpeppar

Tillagning

1. Sila av matvetet och spola i kallt vatten. Tärna paprika. Halvera jordgubbarna.
2. Ta fram fyra glasburkar och fördela matvete i botten och fyll på med sojabönor, paprika, spenat, jordgubbar, getost och pumpafrön. Sätt på lock och ställ kallt.
3. Blanda ihop olja, vit balsamvinäger, honung, salt och peppar i en separat skål med lock.
4. Ta med din shakesallad och dressing ut på din picknick. Strö över dressingen, skaka burken och njut!

Lemonad

Bildkälla

Ingredienser (ca 1 liter)

1 1/2 dl socker
1 l vatten
1 citron
silad juice av 4 citroner
is
citronmeliss
citronskivor

Tillagning

1. Koka upp socker med vatten tills sockret har löst sig. Låt svalna.
2. Skär bort skalet på citronen (se till att inte få med något vitt kött, det kan smaka beskt).
3. Blanda ner citronskalet och färskpressad, silad juice av citronerna.
4. Låt lemonaden stå och dra kallt några timmar i en karaff. Tillsätt is, citronmeliss och citronskivor strax före servering.

Melon och fetaostsallad

Bild och originalrecept (länk!)

Ingredienser (för 4 portioner)

2 st rödlökar
2 tsk strösocker
2 1/2 msk rödvinsvinäger
1/2 st vattenmelon
300 g fetaost
240 g burk urkärnade oliver
80 g rucola
olivolja
flingsalt

Tillagning

1. Skiva löken tunt och blanda den med socker och vinäger på ett fat.
2. Låt stå 10 minuter.
3. Tärna vattenmelonen och fetaosten.
4. Blanda melon, fetaost, oliver och rucola med löken och vinägerblandningen.
5. Krydda med salt och peppar.
6. Ringla över olja.

No bake halloncheesecake i burk

Bildkälla

Ingredienser (4 portioner)

0,5 citron
200 g färskost
0,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde
16 Digestivekex
0,5 vaniljstång
500 g hallon, frysta
2 dl strösocker
1 pkt färska hallon

Tillagning

1. Skrapa ut fröna ur vaniljstången. Lägg vaniljfrön och stång i en kastrull med hallon och socker. 2. Koka tills sylten börjar tjockna, ca 20 min. Låt sedan kallna och ställ åt sidan.
3. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Lägg färskosten i en bunke och rör tills osten börjar bli krämig.
4. Blanda i citron-skal, florsocker och vaniljsocker.
5. Vispa grädden ganska hårt. Vänd ner den i krämen.
6. Smula kexen.
7. Varva kex, ostkräm, färska hallon och sylt i burkar eller glas.
8. Garnera med färska hallon på toppen.

*

Hoppas du hittar ett nytt favoritrecept till kommande picknicks!

 

Artiklar att lyssna på
TILLBAKA