Fisk-och skaldjursgryta med saffran och parmesan

Låt mig presentera en rätt som gör sig lika bra en vanlig tisdag efter jobbet, som huvudrätt en lördagkväll eller en söndag till lunch: nämligen denna fisk och skaldjursgryta! En klockren måltid att bjuda på under vinterhalvåret eftersom mycket av det gröna är i säsong och suget efter varm mat ofta smyger sig på. Med en klick creme fraiche på toppen, riven parmesan och färsk dill får den smaklökarna att jubla. Servera gärna med en bit färskt bröd med mycket smör och ost. Doppa i grytan och njut varenda sekund.

Jag älskar att använda färska tomater i grytan. Dessa delas på mitten och under tiden de puttrar samman med resten av ingredienserna så blir dom perfekt mosiga. Vill man så kan man även använda konserverade körsbärstomater – gör då samma sak och dela dom i två delar, det går smidigast med en sax.

Grönsakerna går aldeles utmärkt att variera efter tycke och smak, detsamma gäller för fisken. Variera mellan lax och torsk eller varför inte ha i lite utav varje?

fisk och skaldjursgryta

Recept på fisk-och skaldjursgryta

Portioner: 4
Tid: 45 min

Ingredienser:

500 g potatis
500 g lax
200 g räkor
1 röd paprika
2 morötter
1 fänkål
1 gullök
3 dl vitt matlagningsvin
400 g körbärstomater
4 msk fiskfond
6 dl vatten
1 msk tomatpuré
0,5 g saffran (0,5 g)
Salt & svartpeppar efter behag

Topping:

Parmesan
Creme Fraiche
Färsk dill

Gör såhär:

1. Börja med att förbereda alla grönsaker: hacka gullök, tärna potatis, morötter och paprika samt strimla fänkålen.
2. Dela tomaterna på mitten
3. Fräs gullöken tillsammans med olivolja på medelvärme i en stor tjockbottnad kastrull
4. Tillsätt saffran och tomatpuré och fräs allt tillsammans i någon minut
5. Häll sedan ned potatis och grönsaker i kastrullen och rör om (vänta med tomaterna!)
6. Häll ner all vätska: vatten, matlagningsvin och fiskfond
7. Tillsätt sist tomaterna, rör om rejält och sätt på locket
8. Låt allt puttra samman i ungefär 20-25 minuter
9. Skär laxen i bitar så länge. När grytan puttrat klart och grönsakerna fortfarande har lite tuggmotstånd så lägger du i laxen i ca 3-5 minuter.
10. Häll upp grytan i skålar och toppa med räkor, creme fraiche, parmesan och färsk dill.

*

Fler varma rätter hittar du HÄR (obs. den asiatiska kokosgrytan med lax är en riktig hit!).