Det är officiellt augusti och tiden för överfyllda fat med kräftor, sånghäften och glada hattar är äntligen här. Enligt mig är kräftskivan lika med sensommarens höjdpunkt, och i år är inget undantag. Så fort augusti lyser med sin närvaro börjar det gedigna arbetet kring att planera årets upplaga! Därför tänkte jag dela med mig av 5 olika recept när det kommer till mat och tillbehör som kommer tveklöst finnas med på mitt bord i år. Det vattnas ju i munnen, eller vad säger ni?
Västerbottenmuffins
Ingredienser
• 200 g Philadelphia
• 3 ägg
• 4 dl riven västerbottenost
• en knippa hackad dill
Gör såhär
Blanda ihop alla ingredienser med en stavmixer och fyll i aluminiumformar. Detta recept ger 12 stycken muffins. Grädda i 20-25 minuter på 175 grader, men se till att hålla lite koll så att de inte blir för mörka i färgen. Strö lite västerbottenost på toppen och pynta med lite dill eller gräslök. Voilà!
Löjromspizza
Ingredienser
- Pizzadeg
- Gräddfil
- Västerbottenost
- Löjrom
- Rödlök
- Gräslök
Gör såhär:
Börja med att värma ugnen till 225 grader. Kavla ut pizzadegen till den form du önskar och lägg på en plåt iklädd bakplåtspapper. Bred på creme fraiche och toppa med västerbottenost, och in i ugnen! Grädda i ca 10-15 min och därefter är det dags för topping. Skala och finhacka rödlök, gräslök och strö över pizzan. Sist men inte minst, toppa med klickar av creme fraiche och löjrom. Sen är det bara att skära pizzan i bitar och servera! Hur gott?
Smashed potatis med västerbottenost
Ingredienser
1 kg potatis
4 msk olivolja
2 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar
rikligt med Västerbottensost
färsk timjan
Gör såhär:
Börja med att koka potatisen i lättsaltat vatten, tills dess att den nästan är klar. Häll sedan av vattnet och låt svalna. Sätt ugnen på 225 grader, lägg sedan potatisen på en plåt med bakplåtspapper och tryck till dem med en stekspade. Ringla över lite olivolja, krydda med salt och peppar och strö över rikligt med Västerbottensost. Tillaga mitt i ugnen tills potatisen fått färg!
Mini-västerbottenpajer
Ingredienser
Pajdeg
175 g smör, kylskåpskallt
4 dl vetemjöl
ev lite iskallt vatten
½ tsk salt
Fyllning
2 ägg
1 dl mjölk
125 g Västerbottensost, riven
30 g färsk babyspenat, finhackad
1/4 tsk salt
1 nypa svartpeppar
25 g pinjenötter, rostade
Gör såhär:
Börja med att göra iordning pajdegen genom att arbeta ihop smör, vetemjöl och salt för hand eller i en matberedare. Var noga med att inte överarbeta degen. Om degen känns torr så kan du tillsätta droppar vatten. Låt stå kallt i cirka 30 minuter!
Smörj mini-muffinsplåtarna och tumma ut degen i formarna och ställ in i kylen i ca 15 minuter. Sedan är det dags att göra fyllningen! Vispa äggen, rör i mjölken och tillsätt ost, spenat, pinjenötter, salt och peppar. Fördela fyllningen i pajformarna och grädda i cirka 20 minuter.
Recept från systrarnaeisenman.
Kräftröra i krustad
Ingredienser:
- 150 g Kräftstjärtar
- 1 dl Creme Fraiche
- Rödlök
- Dill
- Krustad
- 1 msk Rom
Gör såhär:
Hacka kräftstjärtarna i mindre bitar. Vispa 1 dl creme fraiche med elvisp så att det blir en rinnig röra.
Blanda sedan ihop röran med med kräftorna. Tillsätt lite hackad rödlök, dill en matsked med rom. Sedan är det bara att fylla krustaderna och pynta med lite dill! Mums!
*
Vill du läsa fler recept på FORNI? Klicka här!