Recept: Bjud på plockmat till nyår

Nyårsafton. Förväntningarna hänger i luften och hoppfulla skratt ekar mellan minglande gäster i väntan på trerättersmenyn. Mellan alla “skål!” börjar magarna smått att kurra, och då finns väl inget mer lämpligt än en noga utvald uppsättning av plockmat? Nedan finns tre recept på plockmat till nyår som alla går väl ihop, håller gästerna nöjda genom minglet och passar utmärkt med bubbel (med eller utan alkohol!).

Vi bjuder på havstema – en blandning av löjrom, lax och räkor i olika tappningar. Servera tillsammans med till exempel en ostbricka, chips eller nötter för att erbjuda något för alla. En perfekt start på kvällen som skålar in ett nytt år av möjligheter.

Löjromspizza

plockmat nyår

Ingredienser

Pizzabotten:
25 g jäst
2,5 dl vatten
0,5 tsk salt
1 msk olivolja
1 msk honung
5,5 dl glutenfri mjölmix

Topping:
8 dl crème fraiche
200 g riven parmesan
2 dl finhackad gräslök
2 dl finhackad rödlök
2 burkar löjrom
Flingsalt
Peppar

* Halvera receptet för en pizza!

Gör såhär

  1. Börja med att smula jästen i en bunke. Häll på ljummet vatten och blanda om tills jästen lösts upp.
  2. Blanda ner resten av ingredienserna och blanda till en ganska kladdig deg.
  3. Sätt plast över bunken och låt degen jäsa i 30 minuter.
  4. Mjöla bordet och lägg upp degen, dela den i två dear.
  5. Kavla ut varje deg till en rund pizzabotten. Se till att ha rejält med mjöl under så degen inte fastnar.
  6. Lägg ut på varsitt bakplåtspapper
  7. Bre ut 1-2 dl creme fraiche per botten. Strö den rivna parmesanen ovanpå.
  8. Sätt in i ugnen i 10-12 minuter på 225 grader. Det kan variera tidsmässigt från ugn till ugn, men låt kanterna och osten få lite färg.
  9. Låt pizzan svalna något, toppa sedan med creme fraiche, löjrom, gräslök, rödlök, salt och peppar.
  10. Skär upp pizzan i valfri storlek och servera den kall eller varm.

plockmat nyår

Fräscha laxsnittar

Ingredienser

En halv gurka
1 dl gräslök + lite extra till topping
125 g varmrökt lax
2 msk majonnäs
2 msk creme fraiche
1 tsk finrivet limeskal
1 tsk saft från limen
1 tsk wasabipasta

Gör såhär

  1. Skala gurkan och skär upp ungefär 1-2 cm tjocka skivor. Placera på ett fat.
  2. Hacka laxen och lägg i en bunke tillsammans med majonäs och creme fraiche.
  3. Riv limeskalet och pressa ur saften, blanda ner med wasabipastan.
  4. Hacka gräslöken och blanda ner. Smaka av med lite salt.
  5. Toppa gurkskivorna med laxröran och lite extra gräslök. Klart!

plockmat nyår

Skagenröra på rågbröd

Ingredienser

4 skivor rågbröd
1 burk räkor (500 g)
1 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
Ett knippe dill + extra till topping
1 citron
En nypa salt
1 krm svartpeppar

Gör såhär

  1. Börja med att göra skagenröran. Häll ut räkorna i en bunke och blanda ner creme fraiche och majonnäs.
  2. Hacka dill och riv citronskal (0,5 tsk ungefär) och blanda ner i bunken tillsammans med 1 tsk citronsaft.
  3. Smaksätt med salt och peppar, samt eventuellt mer dill. Smaka av!
  4. Skär upp rågbrödet i små fyrkanter och lägg en klick skagenröra ovanpå. Toppa med en liten dillkvist.

*

Här hittar du alla våra recept!