Recept: Enkel sallad med rödbetshummus

I julas så frågade vi er på Instagram vad ni ville se mer av på FORNI inom kategorin livsstil – @stinakostmann, @aliciakaker, @nadiaspennert och @21hanna21 svarade att de ville ha fler enkla recept. Sagt och gjort, så tog vi fram en busenkel vegetarisk sallad med rödbetshummus. Mums!

Den här salladen lagar du på mindre än 30 minuter och den passar alldeles utmärkt som middag, lunch eller varför inte som matlåda? Många av ingredienserna är utbytbara beroende på vad du har hemma – fetaost kan ersättas med exempelvis kyckling eller halloumi. Byt broccoli mot sojabönor, blomkål eller rivna morötter. Eller varför inte addera groddar? Det behöver inte bli så komplicerat! I salladen är det rödbetshummusen som gör receptet – men har du inga rödbetor hemma kan du göra en klassisk hummus istället.

rödbetshummus

Ingredienser till 4 portioner

Sallad
2 dl quiona, okokt
2 avokado
1, 5 pkt fetaost
En påse bladspenat (70 g)
1 tomat
0,5 gurka
250 g broccoli
1 grönsaksbuljongtärning

Rödbetshummus
1 dl kokta kikärtor
2-3 rödbetor (medelstora)
2 msk olivolja
2 msk pressad citronsaft
2 msk tahini
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk spiskummin
0,5 krm cayennepeppar
0,5 tsk salt

Tillbehör
Olivolja
Svarta och vita sesamfrön
Flingsalt

Gör såhär

  1. Börja med att göra rödbetshummus. Skölj kikärtorna noga och lägg dem tillsammans med resterande ingredienser i en mixer. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor.
  2. Koka upp quinoan med grönsaksbuljongen, enligt anvisning på förpackningen.
  3. Skär broccolin i mindre buketter. Koka upp vatten och lägg i broccolin, låt koka 2-3 minuter så de blir mjuka.
  4. Hacka bladspenaten, samt gurkan och tomaten i tärningar. Blanda ihop.
  5. Skär upp 0,5 avokado per portion.
  6. Lägg upp nykokt quinoa med salladen, avokado, broccoli och smula fetaost ovanpå. Servera med en klick rödbetshummus och strö eventuellt på lite extra olivolja och sesamfrön.

*

Här hittar du fler recept.