Recept: Glutenfria cupcake-semlor

Inte för att det är fettisdagen idag, men visst funkar semlor lika bra vilken dag i veckan det än är. Fettisdagen är ju bara en dag om året (även om det känns som att hela februari tillägnas semlor) så passa på att unna dig en riktigt mysig fika med vänner, familj eller kollegor denna dag!

Receptet tar ungefär en timme att göra, men är väldigt enkelt om du följer det steg för steg. Vill du att det ska gå lite snabbare? Köp färdig mandelmassa! Jag har bakat de glutenfria semlorna på mandelmjöl, det passar perfekt. De är sötade med kokossocker, vilket gör dem lite mörkare i färgen. Om du vill använda en annan typ av sötning, kanske klassiskt socker eller björksocker med lägre GI, så går det bra. Byt då ut mängden rakt av. Samma sak gäller grädden, om du vill använda en laktosfri variant eller havregrädde.

glutenfria semlor

Glutenfria semlor i cupcakeform
2 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
0,5 tsk kardemumma
1 tsk bakpulver
En skvätt vaniljpulver (ca. 0,25 tsk)
2 ägg
50 g smör
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl socker

Mandelmassa
1 dl mandelmjöl
0,5 dl hackade salta mandlar
2 msk vispgrädde
1,5 msk kokossocker
En nypa vaniljpulver

Tillbehör
Vispgrädde (3 dl allt som allt räcker)
Florsocker (jag använde sukrin melis)

Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ihop ägg och socker fluffigt i en bunke, blanda ihop alla torra ingredienser i en annan.
3. Smält smöret och vispa ner tillsammans med grädden i sockerblandningen. Blanda sedan ihop med mjölblandningen, hälften i taget.
4. Fördela smeten i 6-8 st hårda* muffinsformar. Grädda sedan i ugnen i 15 minuter.
5. Gör mandelmassan under tiden. Blanda samman alla ingredienser i en skål.
6. När semmelmuffinsarna är klara och har svalnat, skär av toppen på dem och spara dessa!
7. Gröp sedan ur ett litet hål i mitten av bottendelen med en tesked och blanda ner det urgröpta i mandelmassan.
8. Vispa grädden.
9. Bre ut mandelmassan i hålet på de glutenfria semlorna och lägg på/spritsa ut en klick grädde.
10. Placera det lilla locket ovanpå och strö över florsocker. Jag använder en té-sil för att få det jämnt fördelat. Voilá!

 

[su_divider top=”no” divider_color=”#efeeee” link_color=”#ffffff” size=”1″ margin=”0″]

 

Använder du klassiska muffins- eller bullformar så kommer smeten svämma över i ugnen. Se till att välja hårda som tillexempel dessa eller den här varianten.

Här är orginalreceptet från min blogg!