Recept: Gör egen Limoncello i sommar

Receptet innehåller alkohol.
För att få handla alkohol måste du vara 20 år eller äldre.

Nu ska ni få ett riktigt somrigt recept! För vad är mer somrigt än en skvätt Limoncello till kaffet efter middagen? Och visst smakar det alltid lite härligare när man har gjort det själv? Dessutom är det faktiskt busenkelt att göra (men det behöver du inte berätta för dina gäster när du bjuder på din hemmagjorda Limoncello). Allt du behöver är ett gäng citroner, grappa och strösocker, som får stå och gotta till sig.

Nu kör vi!

Ingredienser

skal och saft av 12 ekologiska citroner (12 citroner motsvarar ca 6 dl juice)
8 dl ljus grappa (eller vodka)
5 dl strösocker

Tillagning

Börja med att skära bort det yttersta av citronskalet utan att det vita följer med. Vi testade lite olika tekniker då många recept vi kikade på föreslog zestjärn som redskap, vilket vi inte hade hemma. Det viktiga är att inte få med sig något av det vita innanför skalet. Potatisskalare och en mindre kniv funkade fint!

Sedan är det dags att dela citronerna för att pressa ur all citronjuice!

Lägg sedan skalen och juicen i en stor bunke. Tillsätt grappa (eller vodka), sockret och rör runt tills dess att sockret har lösts upp. Täck över bunken med plastfolie och förvara i rumstemperatur i tre dagar.

Tre dagar senare kan du sila av och hälla över i valfri glasflaska. Förvara sedan din Limoncello väl kyld. Vi slängde faktiskt in flaskan i frysen för att kunna avnjuta en skvätt till kaffet efter middagen redan samma kväll.

Voilà!