Nu när både kyla och mörker slagit till är det sista vi vill att yra runt inne i mataffären och försöka komma på vad vi ska laga till middag efter jobbet. MatHem hjälper dig med det! På MatHem.se finns massor av samlade recept som du enkelt kan klicka hem, du slipper yra och du slipper frysa. Och helt ärligt, dessa värmande rätter är precis vad vi vill laga till middag under november!
Därför har vi fixat så att koden FORNINOV ger 100 kr rabatt på nästa order från MatHem. Passa på att beställa hem nästa middag eller något annat smarrigt. Koden gäller både för nya och gamla kunder vid köp över 700 kr — hur bra!? ♥
BOUILLABAISSE
Om du vill bjuda något riktigt gott till helgen så passar Bouillabaisse perfekt! Smaken av saffran är verkligen pricken över i:et för kalla vinterkvällar. Servera med ett glas vin och avsluta med en smarrig efterrätt (vi varnar för att middagsgästerna bjuder in sig själva nästa helg också)!
- 1 st Gul lök
- 3 st Vitlök Vanlig
- 0.5 st Purjolök
- 400 g Potatis
- 300 g Morötter
- 0.5 st Fänkål Färsk
- 1 msk Olivolja
- 1 msk Mat & Bak Smör
- 1 g Saffran
- 1 tsk Chiliflakes
- 2 msk Tomatpuré
- 3 dl Alkoholfritt vitt vin
- 0.5 L Vatten
- 3 dl Vispgrädde
- 2 msk Fiskfond Buljong
- 300 g Laxfilé Färsk
- 300 g Torskfilé Färsk
- 240 g Handskalade Räkor
- 0.5 kg Blåmusslor
- 0.5 msk Timjan – färsk
- 0.5 st Citron
- 4 krm Salt Fint
- 2 krm Svartpeppar
TILLAGNING
1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj och grovhacka purjolök. Skala och tärna potatis och morötter och skölj och grovhacka fänkål.
2. Hetta upp olja och smör i en kastrull och fräs lök, vitlök, purjolök, fänkål, potatis och morötter tillsammans med saffran och chiliflakes under omrörning i ca 2-3 min.
3. Tillsätt tomatpuré och fräs 30 sek under omrörning.
4. Tillsätt vitt vin och låt puttra i ca 4-5 min.
5. Tillsätt vatten, grädde och fond och låt soppan sjuda under lock i ca 20 min.
6. Tärna laxen och torsken och krydda med lite salt. Sila av räkorna.
7. Borsta musslorna väl och ta bort skägget. Skölj dem noga och släng musslor som är trasiga och som inte stänger sig när man knackar på skalet.
8. Repa av timjanblad så att du får ca ½ msk.
9. Lägg ner lax, torsk och musslor i soppan och låt sjuda i ca 5 min. Lägg ner räkor och timjan och smaka av soppan med citronsaft, salt och peppar.
Lägg upp fisksoppan i skålar och servera med ett gott bröd och ev en klick aioli.
*
Här kan du klicka hem receptet!
ALOO GOBI
Att äta vegetariskt en gång i veckan känns toppen både för kropp och miljö. Den här grytan är en indisk smakupplevelse med blomkål, potatis och kokosmjölk – en kombination som vi älskar!
- 800 g Blomkål Färsk
- 500 g Potatis Fast
- 1 st Gul lök
- 1 msk Färsk ingefära
- 4 st klyftor Vitlök Vanlig
- 2 msk Rapsolja
- 1 msk Mat & Bak Smör
- 1 msk Spiskummin
- 0.5 msk Koriander – torkad
- 2 tsk Kardemumma Mald
- 1 tsk Torkad gurkmeja
- 2 msk Tomatpuré
- 2 dl Vatten
- 400 ml Kokosmjölk
- 1 msk Honung Flytande
- 380 g Kikärtor Kokta
- 1 st Lime
- 1 krm Salt Fint
- 1 krm Svartpeppar Malen
Tillbehör
TILLAGNING
1. Aloo gobi: Dela blomkålen i buketter. Skala och skär potatisen i kvartar. Skala och grovhacka lök. Skala och riv ingefära och vitlök.
2. Hetta upp olja och smör i en stor kastrull eller stekpanna och fräs blomkål, potatis, lök, vitlök och ingefära tillsammans med spiskummin, koriander, kardemumma och gurkmeja på medelvärme i ca 3-4 min. Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare i 30 sek under omrörning.
3. Tillsätt vatten, kokosmjölk, honung och avrunna kikärtor. Koka under lock i ca 20 min. Rör om då och då.
4. Tillbehör: Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
5. Aloo gobi: Smaka av grytan med rivet limeskal, limesaft, salt och peppar.
Ringla yoghurt över grytan och toppa med myntablad. Servera med nykokt ris.
Här kan du klicka hem receptet!
SNABB THAIGRYTA MED KOKOSMJÖLK
Finns det något mer lockande än att laga en snabb thaigryta en vardagskväll efter jobbet? Och på tal om jobb så är det här perfekt matlåde-material! Sambal oelek och ingefära ger lite sting medan kokosmjölken gör grytan härligt krämig. Mums!
- 0.5 st Purjolök
- 1 msk Färsk ingefära
- 2 msk Rapsolja
- 500 g Kycklingfärs
- 2 tsk Sambal Oelek
- 2 msk Fisksås – Asiatisk
- 400 ml Kokosmjölk
- 100 g Färsk bladspenat
- 1 krm Salt Fint
- 1 krm Svartpeppar Malen
Tillbehör
TILLAGNING
1. Tillbehör: Koka riset enligt förpackningens anvisningar.
2. Thaigryta: Skölj och skiva purjolöken. Skala och riv ingefäran.
3. Hetta upp olja i en wok- eller stekpanna och bryn färs och ingefära tills färsen är genomstekt. Finfördela den med en gaffel. Tillsätt purjo, sambal oelek, fisksås och kokosmjölk. Låt sjuda i ca 5 min.
4. Skölj spenaten och vänd ner i den varma grytan precis innan servering. Smaka av med salt och svartpeppar.
Servera grytan med ris, limeklyftor och ev lite krossade jordnötter på toppen.
Här kan du klicka hem receptet!
ASIATISK KOKOSGRYTA MED LAX
Vi fortsätter på det asiatiska temat och det här är också en extremt lättlagad rätt – och en dröm för smaklökarna. Laga grytan mitt i veckan eller under en middagsbjudning för vänner och familj, den passar för alla tillfällen!
- 500 g Laxfilé Fryst
- 4 krm Salt Fint
- 1 st klyftor Vitlök Vanlig
- 0.5 msk Rapsolja
- 2 msk Röd Currypasta
- 400 ml Kokosmjölk
- 1 msk Japansk soja
- 0.5 tsk Chiliflakes
- 1 st krukor Koriander – färsk
Tillbehör
TILLAGNING
1. Tillbehör: Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
2. Asiatisk kokosgryta med lax: Skär de tinade laxfiléerna i kuber. Salta och peppra laxbitarna runtom.
3. Skala och riv vitlök. Hetta upp olja och fräs samman vitlök med currypasta. Tillsätt kokosmjölk och soja och låt allt sjuda upp. Lägg ner laxkuberna i grytan och låt de sjuda sakta i ca 5-7 min. Smaka av grytan med salt och chiliflakes.
Strö över rikligt med koriander och servera grytan med ris.
Här kan du klicka hem receptet!
*
FORNINOV ger 100 kr rabatt. För det kan du beställa hem mina favoritprodukter: sötpotatisnudlar, koriander och cashewnötter! Vill du inte beställa ett recept på middag eller mina favoritprodukter så rekommenderar vi detta recept – du kan beställa det här.