Den perfekta vintermaten: Grönkålssallad

Det traditionella svenska julbordet är verkligen inte fy skam – men när man ätit köttbullar och Jansons frestelse år efter år kan det kännas lite uttjatat. Så varför inte föra in lite nya mat-traditioner? Och vad passar då bättre än en näringsbomb i form av grönkålssallad?

Jag tycker att grönkålssallad är det perfekta komplementet på julbordet. Grönkål och granatäpple är i säsong, och färgerna i sig känns otroligt stämningsfulla! Vill man inte ha grönkålssallad på just julbordet passar den utmärkt resten av vinterhalvåret också. Dessutom är kombinationen av grönkål, sötpotatis, belugalinser, fetaost och granatäpplekärnor en fröjd för smaklökarna.

Grönkålssallad

200 g grönkål
2 dl belugalinser
2 medelstora/stora sötpotatisar
250 g fetaost
1 granatäpple
1 dl pumpafrön
Olivolja
Salt
1 hönsbuljongtärning
2 bakplåtspapper

Gör såhär

  1. Börja med att sätta ugnen på 225 grader.
  2. Skölj belugalinserna i kallt vatten och koka upp med buljongen. Låt puttra med locket på glänt i ca 20 minuter och ställ sedan kastrullen åt sidan.
  3. Skala och skär sötpotatisen i ca 1 cm tunna skivor. Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper och ringa över olivolja och salt. Sätt in i ugnen ca 20 minuter. Vänd på potatisen ungefär 1-2 gånger under tiden.
  4. Skölj grönkålen i ljummet vatten och låt rinna av. Riv av bladen från stammen och lägg ner i en bunke. Häll på ungefär 0,5 dl olivolja och massera in i bladen med händerna i ungefär en minut. Häll på 1 tsk salt och massera bladen lite till. Häll ut dem på en plåt med bakplåtspapper och ställ in i nedre delen av ugnen när potatisen har 10 minuter kvar.
  5. Skär granatäpplet på mitten och pilla ut granatäpplekärnor från den ena halvan. Häll upp dem i en skål.
  6. Smula sönder fetaosten med händerna och lägg även denna i en skål sålänge.
  7. Ta ut båda plåtarna när 20 minuter har gått på potatisen och 10 på grönkålen.
  8. Blanda ihop allt till en sallad och ringa över lite olivolja – färdigt att servera!

*

Tagga gärna oss på Instagram (@FORNI) om du bestämmer dig för att prova det här! Tro mig, du kommer inte ångra dig.

Har du signat upp dig på vårt nyhetsbrev? Gör det här!