Vegetarisk bönchili med choklad, öl & gräddkokt majs

Det kalla klimatet vi lever med i Sverige större tiden av året gör det otroligt tacksamt att laga varma grytor för att värma upp kroppen inifrån! Detta är en vegetarisk bönchili som inte bara är otroligt god utan dessutom vänlig för plånboken, väldigt enkel att laga och går superlätt att göra helt vegansk (byt ut mejeriprodukterna mot substitut!). Tillagningstiden kanske ser skrämmande ut men faktum är att tiden du aktivt står och lagar denna gryta är kort. Den mesta av tiden är till för att grytan ska få stå och puttra länge på spisen för att bli riktigt underbart kletig – precis så som en chili ska vara!

Vegetarisk bönchili med gräddkokt majs

Tid: minimum ca 1 timme

Ger ca 4 portioner

Ingredienser till vegetarisk bönchili:

2 burkar svarta bönor ca 400g styck

2 gula lökar eller 4 små schalottenlökar

6 vitlöksklyftor (snåla inte!)

1 morot

4 stjälkar bladselleri

2 röda chilifrukter

4 msk rapsolja

1 msk spiskummin

Salt och svartpeppar

1 burk krossade tomater på ca 400g

1 grönsaksbuljongtärning

Öl – valfri mängd ljus lager beroende på önskad smak, vi brukar tycka att en 33cl burk är lagom!

3 msk soja

50 g mörk choklad (70% eller mer!)

Rivet skal och saften från 1 lime

Ingredienser till gräddkokt majs:

1 stor burk majs på ca 340 g

3 msk smör

3 dl matlagningsgrädde

Salt och svartpeppar

Ingredienser till servering:

Crème fraiche

Avokado

Körsbärstomater

Mâchesallad

Koriander

Tortillachips

Lime

Jalapeños

Chilimajonäs – köp färdig eller gör egen!

vegetarisk bönchili

Gör såhär

  1. Skölj bönorna i kallt vatten tills vattnet slutat bubbla (då minimerar risken att få ont i magen av bönorna).
  2. Hacka lök, vitlök, morot, selleri och chili smått.
  3. Placera en stor gryta eller kastrull på spisen och värm upp oljan.
  4. Stek spiskummin i oljan i 30 sekunder och tillsätt sedan lök och grönsaker. Stek på hög värme tills att löken mjuknat.
  5. Släng i bönorna, salta och peppra ordentligt.
  6. Häll i krossade tomater, öl och soja, samt tillsätt buljongtärningen. Låt detta koka utan lock på hög värme. Helst i 1-2 timmar då grytans vätska ska reduceras så den blir till en underbart kletig chili. Finns ej denna tid så fungerar 30 minuter också. Var noga med att ordentligt röra om i grytan då och då för att den ej ska bränna fast i botten!
  7. Precis innan grytan är färdigkokad är det dags att göra majsröran: börja med att hälla av majsen i ett durkslag för att avlägsna all vätska. Stek sedan majsen på hög värme i en stekpanna tillsammans med smöret. Blanda i grädden och låt det koka ihop, samt salta och peppra.
  8. När chilin nu nästan har kokat färdigt, bryt då chokladen i bitar och vänd ned den, limeskal och limesaft i chilin.
  9. Servera bönchilin tillsammans med den gräddkokta majsen och de tillbehör du föredrar! Vi valde denna gång att köra på mâchesallad, körsbärstomater, avokado, crème fraiche, jalapeños, koriander, tortillachips och lime.

*

Vill du ta del av fler underbart goda recept? Klicka här!