Allt om dejting: från 1920-talet till nutid

Bildkälla: erinmartonphoto

När vi pratar om kärlek, relationer och dejting är det ofta med föreställningen om att det var bättre förr. Vi ser tillbaka på en tid där romantiken, moralen och värderingarna var bättre till skillnad från dagens digitala era. Samtidigt var det tills för inte så länge sedan, inte ens okej att dejta någon av samma kön (tyvärr är fallet så på vissa platser även idag). I många fall var spelreglerna, såväl som i dejting som i relationen, inte jämställd. Varje era har sina för- och nackdelar. Sedan 1920-talet till och med idag har romantiska relationer konstant utvecklas, precis som allt annat. Vi gör en djupdykningen i dejting 100 år tillbaka.

Vilken era föredrar du?

Startskottet för dejting

Konceptet så som vi känner till dejting idag tog faktiskt sin början på 20-talet, runt 100 år sedan. Innan 1900-talet var tvåsamhet något mycket mer privat, undangömt och mindre emotionellt. Ofta baserades en matchning mellan två personer på praktiska saker, så som ekonomi och social status. Det var inte ovanligt att föräldrarna till paret var de som satte ihop dem, efter att ha sållat marknaden. Det fanns inte att två personer ”gick på dejt” i ett rent kärleksfullt syfte.

Detta kom dock att ändras när människan entrade 1900-talet. Par började visade sig offentligt genom att göra så enkla saker som att hålla handen och äta på restaurang – giftemål var dock fortsatt det stora målet med allt. Idag kommer giftemål ofta inte på tal förrän efter ett par år, även om många är måna om att det ska hända.

Gentlemannen

Först figurerade konceptet dejting kring den typiska gentlemannen. Om en man var intresserad av en kvinna följde han ett ”protokoll” för att fånga hennes intresse. Det betydde att han sökte upp hennes familj och presenterade sig med förhoppning om att bli inbjuden. Fick han efter sitt första möte återkommande inbjudningar av familjen, var det fritt fram för honom att närma sig kvinnan själv.

Sedan ändrades spelreglerna. Man började ses ute och gå på riktiga dejter, vilket också betydde att man var tvungen att betala för sig. Istället för att kvinnorna fick välja vilka män de ville välkomna in i sitt hem, var det nu männen som fick makten att styra marknaden, eftersom de hade egen ekonomi. Nu kunde de välja vem de ville bjuda ut, medan kvinnorna väntade på att bli tillfrågade.

Uppvaktning

Traditionell uppvaktning har inneburit mycket regler och riktlinjer, men med tiden har strukturen inte varit lika skriven i sten. Mer och mer började man se personligt på dejting, och i takt med samhällsutveckling började man dejta enbart för nöjes skull.

En perfekt match

I takt med att dejting blev någonting härligt och roligt fick också känslor större utrymme och snart skulle fokus flyttas till att faktiskt bli kär i någon, snarare än att hitta en perfekt partner i praktiskt syfte. Kärlek hade tidigare inte haft en betydande eller ens avgörande del i en relation. Från att inte alls har spelat någon roll fick kärlek nu en central och väsentlig roll.

Kila stadigt

På 1950-talet blev ”kila stadigt” lika med att vara exklusiva. Det var inte bara en status i relationen, utan också ett ställningstagande gentemot din omgivning. Man var officiellt inte längre tillgänglig för andra, och för relationen innebar det ofta att man flyttade ihop.

Här förändrades även den sexuella relationen mellan par. Tidigare hade det inte varit något man diskuterade offentligt eller hade på en vardaglig basis. Nu fick plötsligt njutning en plats i relationen och män och kvinnor började uttrycka sig mer sexuellt, både genom kommunikation och utseende. Beröring börjades synas mer offentligt – man rörde vid varandra, kramades och kysstes bland folk, något som tidigare inte kommit på fråga. Folk blev så pass sexuellt aktiva under 50-talet att man kunde se en ökning i population.

dejting

Rätten till kärlek

Under populariseringen, rock ’n’ roll-eran, Vietnamn-kriget och 60-talskulturen föddes ett behov för en revolution. Om 50-talet blev starten för att experimentera med sex blev 60-talet tiden då sex blev fritt: fritt att ha, och fritt att prata om. Under en lång tid var sex ingenting man någonsin pratade om, det kunde förstöra en kvinnas rykte om det kom ut att hon haft umgänge med en man. Men med hippie-generationen tog man makten över sex, sin egen kropp och rätten till preventivmedel. Män som kvinnor började utforska sin sexualitet, och sex innan giftemål blev vanligare än motsatsen.

Spelreglerna inom dejting och relationer var helt borta. Nu var man fri att göra precis vad man ville, och det gjorde man.

Digital dejting

Den nästa stora grejen inom dejting kom att ha och göra med den digitala eran och de match-making tjänster som blev tillgängliga på marknaden. World Wide Web blev offentligt 1991, och strax därefter grundades flera dejtingsajter, så som match.com. Även andra sajter, som inte ursprungligen hade ett dejting-syfte, så som den amerikanska sidan Craigslist (likt vår Blocket.se) eller sociala communityn blev platser där folk började spana in personer de dejtade eller ville dejta. På samma sätt som Facebook och Instagram många gånger fungerar idag.

Millennial dejting

I dagens era är det inte många som inte besitter en dejting-app. Tinder, Bumble och Happn har de flesta provat på, och har man inte det så har du förmodligen swipat åt en vän. Dejting-apparna är så vanliga att vi inte skäms för att vara inloggade medan vi sitter bredvid främlingar på bussen, och vi diskuterar gärna öppet om våra senaste konversationer med kollegor. I flera aspekter och i mångas ögon anses det digitala sättet att dejta vara ett väldigt framgångsrikt tillvägagångssätt, medan andra suckar av tanken på det. Många millennials klagar på hur jobbigt dagens dejtande blivit på grund av att det är så låst till våra mobiler och datorer, medan man trodde att det skulle göra allting enklare.

Idag ska en (eller ett par) bilder samt några få utvalda ord spela en avgörande roll för om man ska bestämma sig för att ses eller inte. Valen, som till skillnad från när du annars hade en bar eller en fest att välja från, är idag oändliga – vilket också gör det svårt för folk att faktiskt bestämma sig för en person. Gräset kan alltid vara grönare.

Har dejting blivit bättre?

Det finns såklart fördelar och nackdelar att reflektera över, genom åren som gått. Vi kan med säkerhet säga att vi har större frihet och fler möjligheter idag. Vi väljer våra egna regler (eller skiter i dem) och kan välja att ha olika typer av relationer, utefter vad som passar oss bäst, inte samhället.

Vad som kan anses positivt är samtidigt det som också är vår största utmaning. Frågorna är många och svaren långt ifrån tydliga. Vad vill den andra? Vet den ens det själv? Är den ut efter en relation eller bara någon att ha kul med? Ska vi spela efter reglera eller vara helt ärliga? Vad vill jag?

Dagens dejting är definitivt en labyrint, och valen är många – men det är i alla fall våra val att göra. Och det känns i alla fall som en klar förbättring.

*

Här kan du läsa om kärlekens fem språk!