Hur man flyttar ihop med sin partner utan att det tar slut

Har du och din partner äntligen tagit det stora steget att flytta ihop? Grattis till er! Att bo med personen man älskar är absolut en av de bästa sakerna som finns, men som många där ute säkert vet, det kommer också en hel del utmaningar med sambolivet. Dessa utmaningar tycker inte jag att någon riktigt förvarnade mig om innan jag flyttade ihop med min partner. Därför tar jag mig friheten att varna alla blivande sambos men även guida er till hur man faktiskt flyttar ihop utan att det ska bli kaos.

Min upplevelse och uppfattning är att en relation där parterna inte bor ihop är en relation utan så värst mycket problem. Personerna är oftast nykära, saknar varandra dygnet runt och är varandras största prioritering när man väl ses. Du står alltid i centrum, de dagarna ni ses vill ni ta vara på därför blir de ofta ett restaurangbesök eller en extra piffig middag och självklart har ni sex efteråt. Det är frid och fröjd helt enkelt! Tills ni ska flytta ihop (skämt åsido).

Att från ingenstans börja bo ihop med en person (på riktigt) är en stor omställning. Känslor som kan uppstå under en ihopflyttning är att en eller båda personerna inte känner sig lika prioriterad längre eftersom att nu livet faktiskt kommer emellan. En annan nämnvärd aspekt är att du förr inte behövde tolerera smutsiga kalsonger på badrumsgolvet, en uppfälld toalettring, stubb i handfatet eller att komma hem till en stökig grabbkväll.
Denna artikeln är inte till för att skrämma dig eller få dig att ångra beslutet att flytta ihop. Är personen din stora kärlek är det självklart att ni ska flytta ihop. Det gäller bara att ni är väl förberedda så att ni kan underlätta situationen så gott det går. Här är några tips som kan vara till god hjälp på vägen.

flytta ihop

Planera och dela upp de praktiska sakerna i hemmet

Det behöver inte vara till punkt och pricka men det kan vara skönt att ha några riktlinjer. Försök att komma fram till vilka saker din partner är sämre på och om det är något du kanske kan ansvara för och tvärtom. Tråkigt men nödvändigt!

Acceptera läget

När man flyttar ihop kommer inte varje kväll vara en date night, det kommer vara slarviga middagar, din partner kommer ha annat för sig som kanske till och med kommer att störa dig. Detta är för många kanske inte helt självklart (det var det inte för mig). Att du inte kommer att få samma uppmärksamhet och uppvaktning som tidigare. Det är okej!

Sära på er

Får ni chansen att komma bort ifrån varandra några dagar, ta den! Njut av din egentid och att få sakna din partner. Att få sakna och sedan få ses är bland de bästa som finns!

Kommunicera

Kanske den viktigaste punkten av de alla. Säg vad du behöver, kom med konstruktiv kritik och diskutera lösningar på eventuella problem och argumentationer som uppstår. Håll inte dina tankar inne, du vill inte bygga upp en långvarig irritation som sedan exploderar.

Släpp förväntningarna

Försök att inte ställa så höga krav på varandra och släpp förväntningarna. Om du bara gör det kommer allt genast kännas lite enklare. Ha humor och försök se det roliga i varje absurd situation som kommer att uppstå. Det är inte alltid en dans på rosor som man ser på Instagram.

Självklart är det också super viktigt att tänka på avtal, ekonomi och andra viktiga moment, en sådan checklista hittar ni här!

Att flytta ihop med sin partner kan komma lite som en chock. Någon gång under processen kommer du garanterat att börja tvivla på din relation. Men oftast är lösning så simpel som tid. Hang in there! Det är självklart att vi som människa behöver tid att anpassa och vänja oss vid att bo med en ny person. Och att den personen ska vänja sig att bo med dig. För “lets face it” ingen människa är en super härligt, enkel och glad person 24 timmar om dygnet. Det handlar om att till slut synka. Det dröjer förmodligen ett litet tag men du kommer upptäcka att det helt plötsligt har klickat. Att allt bara funkar.

Vill du läsa mer om relationer? Klicka här!