5 tips för ett fungerande sexliv

Bild: Linda Qcarter

Vi befinner oss i slutet av januari, årets fattigaste och kanske tråkigaste månad. Jag vet inte riktigt vad ni känner, men januari är faktiskt verkligen inte en månad då jag vill kasta mig ut på datingscenen och ta för mig av livets goda. Nog för att alla paraktiviteter runt jul och nyår ger en smak för att binda sig, men det får nog vänta tills våren börjar kännas lite närmare i alla fall.

Något man faktiskt kan prioritera dessa något dystra månader mellan vinter och vår är reflektion, jobb, struktur och planer. När det kommer till struktur, reflektion och planer så är detta alla ämnen som rör ditt sexliv. Det är ju faktiskt så att ett bra sexliv eller en bra relation är ingenting man bara får, utan man skapar ett bra sexliv eller en bra relation. Därför vill jag verkligen uppmana alla som läser detta att ta dig en funderare på vad just du är ute efter i ditt sexliv. Vad tycker du är skönt? Vad vill du ha mer av? Och inte minst, hur ser planen ut för att få allt det du vill ha? I den här artikeln går vi igenom några tips för att du ska få ett så fungerande sexliv som möjligt.

Identifiera dina behov

Precis som med många andra saker i livet så börjar ett lyckat kapitel eller segment i att du faktiskt identifierar vad du behöver få ut utav en viss situation. Du kanske tycker att detta känns överflödigt och lite flummigt. Men tänk på det såhär, om du inte vet vart du ska – hur ska du hitta vägen dit? Så ta en ordentlig tanke-stund och fundera på vad just du gillar. På din behovslista kan du skriva upp allt ifrån särskilda beröringspunkter som du har ett behov av att bli stimulerad på, till hur långt förspel du har ett behov utav att ha. Tänk inte på dessa saker som absoluta sanningar. Såklart finns det akter då du faktiskt inte vill ha det på det viset som du identifierat, men det är alltid bra att ha en grund för vad man gillar och sedan bygga utifrån det.

Våga kommunicera dina behov

En sexuell akt utspelar sig ofta mellan fler än en person, så om du vill ha dina behov tillfredsställda så är det absolut nödvändigt att berätta vilka behov du faktiskt har. Oavsett om du lever med en partner eller inte så är det en god idé att våga signalera vad man gillar och inte gillar. Detta kan du göra på lite olika sätt, om du gillar tanken utav att faktiskt sätta dig ner och åsidosätta en timme för att prata om sex med din sexpartner – då gör du det. Är du utav den lite mer blyga skolan kan du alltid kommunicera en sak du gillar i veckan till din sexpartner. Glöm inte heller bort att det kan vara både sexigt och meningsfullt att även under en akt tala om vad du vill ha mer eller mindre utav.

Avdramatisera sexet

Oavsett om du har sex med samma partner eller inte så kan det hända att du successivt bygger upp murar runt dig själv och din sexualitet. Detta leder både till att du kommer vilja ha mindre sex men också att du inte riktigt njuter när du faktiskt har sex. Om du kan känna igen dig i att tycka att intimitet känns jobbigt rent praktiskt, eller av andra orsaker så tror jag att det är en god idé att försöka tänka lite annorlunda kring just sexet. Istället för att tänka att det är jobbigt, skaffa ett mantra och gör det bara. Har du sex med rätt person så kommer det kännas bra när du väl gör det!

Prata med dina vänner

Upplever du att du har vissa problem eller helt enkelt vill få igång lusten lite mer så hjälper det ofta att prata med nära. Med detta menar jag inte att ha ett allvarligt snack utan det räcker att prata lite lättsamt om vad du tänker kring sex och se om du och dina vänner tänker lika. Oftast är saker som man byggt upp i sitt eget huvud inte så stora som man tror och det kan hjälpa att dela detta med någon i ens närhet.

Fokusera inte bara på akten

Nu kommer jag låta gammalmodig, men sex och framförallt lust handlar om så mycket mer än själva akten eller penetrationen. Om sex känns tråkigt eller jobbigt just nu, sänk ribban! Fokusera istället på att känna närhet med din partner och gosa, krama eller kyss varandra. Allt behöver inte leda till ett fullbordat samlag. När du känner dig bekväm i den typen av närhet så kommer lusten att komma automatiskt. Att pressa sig själv kommer varken vara bekvämt för dig eller din partner, så ta saker i din takt.

 

Vill du läsa fler artiklar av Sexpectations? Tryck här