Är sexterapi något för dig?

Bild: @melibonni

Jag måste erkänna att jag mer eller minde är besatt av olika former av dating program. Jag har bokstavligen plöjt igenom varje avsnitt av Första dejten, Gift vid första ögonkastet och Vi eller aldrig så fort dom gjorts tillgängliga. Hur bra eller dåliga dessa program än må vara (det är en annan diskussion) – att iaktta folk som dejtar, kan inte göras ointressant. Något jag uppmärksammat i dessa typer av program är att det allt oftare tagits in någon typ av expert och rådgivare inom sex -och intimitet. Det belyser hur viktigt det är för en parrelation att sexet finns där och att båda parter känner sig tillfredsställda.

Varje gång paren sätter sig ner för att diskutera sin situation tillsammans med sexterapeuten hämtar jag popcorn och anteckningsblock. I den här artikeln tänkte jag därför dela med mig av lite allmänna frågor kring just sexterapi och reda ut om det är något för just dig att testa.

Vad är sexterapi?

Sexterapi är en form av terapi som utförts i samråd med en sexolog. Många har missuppfattat begreppen och tror att man på något vis måste utföra eller visa själva akten i ett sånt här samtal men det är inte alls sant. I sexterapi pratar man med en expert om eventuella sexuella problem eller utmaningar för att tillsammans reda ut bakgrunden till problemen och framtida utvecklingsområden. Detta är för att bli bättre på att kommunicera sina sexuella preferenser och allt sexrelaterat som du känner dig bekväm att prata om.

I sexterapi jobbar man oftast enligt ACT metoden som är en vidareutveckling av KBT. Metoden går ut på att jobba med större öppenhet, rörlighet och tankeflexibilitet som uppstår genom acceptans av känslor och tankar. Terapin handlar helt enkelt mycket om att släppa på stigmatiseringar och börja prata om saker som kan kännas privat och ibland skämmiga. Detta gör att du kommer komma närmare ett idealiskt sexliv. I sexterapi kan man även diskutera sånt som rör din kropp, situationer du känner dig obekväm i eller om du upplevt tidigare sexuellt trauma.

Behöver man leva i en relation för att boka en session?

Nej, man behöver inte leva i en relation för att gå i sexterapi. Sexterapi är till för att du ska kunna ta tillvara på och uppleva ett så njutningsfullt sexliv som möjligt. Om det är någonting som du vill jobba på helt själv eller i förhållande till någon specifik person är helt upp till dig. Vissa kommer till en sexolog med bekymmer att acceptera sin kropp och andra vill prata om hur man vågar leva ut sina fantasier och preferenser.

Faktum är att jag skulle till och med uppmuntra många som lever som singel att uppsöka en sexolog. Sex är till för njutning, och det är något som alla förtjänar att uppleva – både singlar och de som lever i förhållande.

Hur vet jag om sexterapi är något för mig?

Enkelt: om du känner dig nyfiken på sexterapi tycker jag att det är något för dig! Du har ingenting att förlora på att boka in en session och sedan utvärdera efteråt om det är något du vill fortsätta med eller inte. Även om du inte har ett specifikt problem så tycker jag att det kan vara värt att utforska din nyfikenhet och se vart det leder.

Om du upplever att du skulle vilja njuta mer av sex, eller om du misstänker att det finns något som hindrar dig att engagera dig i sexuell aktivitet, eller du kanske känner att du tappat sexlusten helt. Då tycker jag också att det är en god idé att boka in dig på en session. Alla problem, stora som små kan behandlas och du kommer närmare en lösning om du bara ger dig hän. Nöj dig inte, utan ta tag i det och uppnå din fulla sex-potential!

Vill du läsa mer Sexpectations? Tryck här!