Hur håller man gnistan vid liv?

Bild: Human Lovers

Holy mother of love, säg mig hur gör man för att inte bli ett soffsittande par som turas om att zappa på fjärrkontrollen? Eller den kanske ännu viktigare frågan, hur gör man för att inte tappa gnistan? På mina söndagsbruncher med tjejkompisarna är detta just nu det hetaste ämnet. Ja, jag är absolut omringad av par konstellationer och nästan alla i mitt gäng har stadgat sig. Det är väl ändå så det blir när man börjar närma sig den heliga åldern, 30.

Hur som helst så verkar alla tampas med samma sak. Borde det pirra när man har 4+ år på nacken? Jag läste Carolines krönika här på FORNI och satt och nickade mig igenom hela texten. Det kändes som att hon överhört våra tre senaste bruncher. Jag som är extremt lösningsorienterad har dock inte riktigt kunnat släppa det här ämnet. Och en ljudbok, kanske 300 Googlingar och ändlöst många konversationer senare så har jag i alla fall lyckats formulera några handfasta tips på hur man faktiskt håller gnistan vid liv.

Blicka inåt

För att börja från början med det här, och kanske även komma till roten med det som borde gnistra. Hur står det till med din insidan? Gnistrar det där? Det är nämligen otroligt svårt att få det att spraka mellan två personer om en av partnerna inte kan lysa själv. Tycker du att du kanske inte piffar dig lika mycket som du gjort förr, eller klär dig lite tråkigare – fixa till det först och se till att få dig själv att gnistra innan du kan göra det ihop med din partner. Faktum är att när vi börjar må bra i oss själv och se till våra egna behov så kommer ofta gnistan i relationen med på köpet.

Välkomna skrattet

Känner du igen dig i att det blir mycket praktiskt och allvarligt snack med din partner. Då kanske du eller ni är en av alla de par som behöver fokusera lite mer på skrattet. Våga skoja, busa och ha roligt med din partner. Att skratta ihop är inte bara viktigt för gnistan men också för er sammanhållning. Så våga brista ut i ett asgarv ihop, ingen i rummet kommer att bli besviken.

Dejtnights

Det kanske mest standardiserade svaret, men också ett så otroligt viktigt svar. Man får aldrig sluta dejta varandra. När man är nyförälskad faller det sig ofta väldigt naturligt att man dejtar varandra, men i takt med att åren går blir det oftast mindre tid för det. Så se till att planera in era dejtnights, jag är ledsen men dom kommer inte komma spontant. En viktig detalj är också att en dejt inte är en påse chips i soffan. Det är något helt annat, hela poängen med dejten är att ni ska klä upp er för varandra och visa er från er bästa sida.

Beröring är viktigt

Precis som med dejterna så kan även beröringen bli mindre med åren. Det är helt naturligt att det blir så när man blir bekväm i sin relation. Men för att hålla gnistan vid liv så är beröring en väldigt viktig sak. Det behöver inte handla om storslagna saker, men en kram innan jobbet eller en klapp på kinden när ni tömmer diskmaskinen. Vill du slå på den stora trumman så ge bort en massage till din partner, där du är den som ger massagen.

Gemensamma intressen

På mina bruncher låter det som att det faktiskt är ganska få förunnat att ha gemensamma intressen med sin partner. Oftast golfar killarna och tjejerna tycker om att gå på stan eller dricka vin. Det kan dock vara väldigt bra för gnistan att försöka hitta en gemensam hobby eller ett gemensamt projekt. Då gör ni något som ni båda tycker är roligt, samtidigt som konversationerna kring ert gemensamma projekt kan flöda i timmar.

*

Vill du läsa fler krönikor från FORNIs Sexpectation? Klicka här!