Red Flags

Bild: Samiraradmehr

Hej älskade Sexpectations- och FORNI-vänner. Hur mår vi? I och med att jag kommunicerar via en dator, så förväntar jag mig inte ett svar, det var mer en retorisk fråga.

Just nu är jag placerad i min säng, med datorn stabilt liggandes på min mage. Jag har tagit måndagen ledig – inte för att göra något speciellt utan för att helt enkelt hinna i kapp med livet. Om ni frågar mig så kan det vara det klokaste beslutet som jag någonsin har tagit. Att ge mig själv lite tid till att faktiskt hinna göra saker som släpat efter mig länge.

Hur som helst så betyder långhelg ofta att man har lite mer tid till att… ja, slösurfa. Ni kanske därmed förstår att jag legat raklång i soffan i x-antal timmar och bläddrat mellan Tiktok och Instagram. Jag har heller ingen som helst ångest över det, utan känner mig snarare stolt över mina upptäckter. Till skillnad från den något äldre generationen, som tycker att sociala medier är slöseri med tid, så är jag från den helt andra skolan. Jag tycker nämligen att sociala medier leder samhällsdiskursen framåt, är utbildande och det säger en hel del om vart vi befinner oss just nu. När jag var djupt inne i scrollandet den här helgen upptäckte jag en trend på Tiktok som jag föll för pladask. Det är (i de flesta fall) tjejer som delar en video på sina Red Flags. Alltså saker som är Big No för killar det dejtar, saker som avgör om de ska dumpa dejten.

Det är generellt ganska spridda skurar i tjejernas Red Flags, men jag har hittat fyra stycken gemensamma beröringspunkter och ganska snarlika återkommande ämnen som berörs. Min tanke var att jag skulle dela dessa här i artikeln och även berätta mina tankar kring dessa. Sounds like fun? Då kör vi:

Utseende

En kategori som ofta nämns under Red Flags är ”Han är blond” eller ”Han har blåa ögon”. Jag förstår att detta till mestadels är på skämt, och kanske snarare är en reflektion kring vem personen blev sårad av senast. Det som är intressant i den här kategorin tycker jag blir att om personen på skämt börjar hålla sig ifrån killar med ett visst utseende. Isåfall skulle i alla fall jag vilja påstå att det händer något i dennes undermedvetna? Hur oskyldig en Tiktok-video än är, så skulle jag som hobbypsykolog ändå vilja påstå att en liten distans till att dejta någon med vissa yttre attribut börjar byggas upp.

Andrahandsval

Något som verkar vara väldigt vanligt att råka ut för just nu är att bli ett andrahandsval. Detta tycker jag, till skillnad från det första påståendet, faktiskt är en riktig Red Flag. I tider där sociala medier mer eller mindre styr samhället, så är det enkelt att tro att gräset alltid är grönare på andra sidan. Ta den här röda flaggan till er och acceptera inte en dejt som bara vill träffas när det regnar. Är det rätt person för dig så är du en prioritet.

Självupptagenhet

Ytterligare en Red Flag som verkar vara vanlig att ha på sin lista är att personen i fråga är självupptagen. Även detta håller jag med om, att det faktiskt är en varningssignal. Det som är intressant med denna punkt är dock att det är ganska vanligt att vara just självupptagen. Så innan du dömer ut en dejt fullständigt på den här punkten, funderar över om du själv är självupptagen och om det är något som du borde jobba på.

Svartsjuka

Sociala medier vittnar om att det pågår mycket svartsjuka där ute. Trist men också fullt förståeligt. Det som borde tas på allvar är dock om någon visar täcken på svartsjuka tidigt i en relation. Det kan bli extra svårt att hantera om personen i fråga har så pass starka svartsjukekänslor att hen inte ens kan hålla dem till sig själv tidigt i en relation. Även här tycker jag dock att det är viktigt att fundera över hur du själv hanterar svartsjuka, och om det är något du borde jobba på. Hoppas att ni tycker det var kul att läsa en mini analys av vad som pågår på nätet!

Xoxo, Sexpectations

*

Vill du läsa mer krönikor från FORNIs Sexpectations? Klicka här!