Vilken typ utav ex är du?

Bild: @Wolfcubwolfcub

Att sortera folk i olika fack är bland det bästa jag vet. Kalla mig fördomsfull och trångsynt men att navigera min väg genom livet med någon typ utav känsla för vilken personlighetstyp en viss person har, har faktiskt gynnat mig. Jag grubblar sällan särskilt länge över hur en person fungerar eftersom jag oftast redan har ett färdigt fack att stoppa den i ganska tidigt in i vårt möte. Otroligt generaliserande, jag vet. Men då vill jag inte att vi glömmer att för inte så längesedan så entrade boken ”omgiven av idioter” våra liv, och den gjorde det okej att dela upp allt mänskligt liv i fyra olika kategorier. Så att skämtsamt lägga folk i fack och diskutera vilken flickvänstyp du är eller vilken killtyp du har tycker jag är både oskyldigt och hysteriskt roligt.

Eftersom det här med typer, fack och sortering av människor ju är min i särklass största hobby – så föll det sig ganska naturligt att jag för inte så längesedan hamnade i en diskussion om just detta. En tjejkompis till mig har precis klivit ur ett långt förhållande och på en tjejmiddag uppstyrd i hennes ära skojades det friskt om hur hon blir som en arg terrier så fort hans namn dyker upp. Där har vi alltså den första typen utav ex: det arga exet. Den här middagen fortsatte länge med att vi diskuterade oss fram till de olika exen vi själva har stött på, varit, och råkat ut för. Givetvis har det en stor betydelse hur förhållande slutade, men typerna finns där ändå. Vilken av dem är du?

Den snabba
Vi har nog alla stött på personen som precis gjort slut med sin partner, flyttat ut från den gemensamma bostaden och så fort allt det praktiska är löst är personen lika obrydd som en fluga på ett utedass. Den snabba slänger sig ofta med begrepp som ”det hade varit dåligt länge” och ”det känns faktiskt rätt bra” när man frågar hur personen mår. Det här exet skulle aldrig ställa till med en scen eller ens bemöda sig om att göra sin före detta partner svartsjuk. Det snabba exet har helt enkelt bara en otrolig förmåga att gå vidare.

Spöket
Att vara spöket innebär att man helt enkelt går upp i rök. Ett spöke eller en ghoster svarar inte på sms, blockar på Instagram och är väldigt mån om att både vara hemlig själv men också att inte behöva ta del av någon information från den tidigare partnern. Är du eller någon du känner en ghoster? Då vet du förmodligen om det redan innan du går igenom ett uppbrott. En person som ghostar eller blir ett spöke brukar nämligen bli det i flera situationer som hen tycker är jobbiga. Den här typen utav ex kan man alltså se tendenser kring redan innan hen är ett ex.

Överlapparen
En stil som jag ser allt mer och mer är exen som överlappar det gamla förhållandet med ett nytt. Det handlar inte om otrohetsaffärer utan bara en ren och skär ex-typ. Genom mina fältstudier som gjorts på diverse tjejmiddagar så verkar överlapparen antingen se till att se sig om efter nya potentielle partners redan när det börjar bli dåligt i det nuvarande förhållande, eller också så är hen bara väldigt snabb på det så fort hen är ute på marknaden igen. Oavsett så kvarstår stilen: överlapparen är väldigt snabb in i en ny relation efter att den gamla har avslutats.

Kompisen
Ytterligare en typ som syns mer och mer är kompisen. Är du kompisen så vill du inget hellre än att du och din före detta ska ha en god relation trots att ni har gjort slut. Du envisas med att styra upp middagar och vill fortfarande chatta om vardagen i er gamla chatt. Kompisen anser att man fortfarande kan bevara det fina i relationer även om kärleken tagit slut.

Den överanalytiska
Om du hittar dig själv djupt nere i en tanke kring vad du hade kunnat göra annorlunda för att få det att fungera mellan dig och exet är du förmodligen den överanalytiska. Du letar igenom gamla sms konversationer, repeterar gamla bråk i huvudet och funderar över när det började gå åt fel håll. Den över analytiska vill inte nödvändigtvis ha tillbaka det som var. Men för att få ett avslut behöver den här typen utav ex ofta tänka och förstå innan hen kan gå vidare.

Den större personen
I många fall tycker jag att den större personen är det roligaste exet. Speciellt om man inte är genuin i sin roll. Hör du dig själv säga att din partner ju faktiskt var fantastisk och att det bara inte fungerade mellan er är du definitivt den här typen utav ex. Du vill göra allt i din makt för att inte smutskasta erat förhållande och du tar till och med på dig större delen av uppbrottet själv. Den större personen erkänner varken för sig själv eller för en nära vän vad som faktiskt gick snett, utan här handlar det mest om att ha kvar sin stolthet.

*

Vill du läsa mer av Sexpectations? Du hittar kategorin här!