Ett vykort från Småland

Den här sommaren är den första i vuxen ålder som jag väljer att tillbringa i Sverige. Först kände jag ett visst motstånd att inte åka utomlands – jag älskar ju turkosblått vatten, palmer och vita sandstränder. Min karl däremot är väldigt bestämd med att sommaren ska spenderas i Sverige. Så i år lät jag honom bestämma och tur var väl det, för vilken sommar vi har haft! Sverige har så otroligt mycket att erbjuda och Småland är helt klart en favorit.

På en liten ö i Sommen

Att ta en tur med båten på sjön Sommen är lika självklart som att dricka morgonkaffe. Sommen har lika många öar som vi har dagar på året, vilket vi har utnyttjat till fullo. Jag njuter av att puttra fram och spana efter mysiga öar att spendera dagen på. Ibland blir det en klippsats för sol och bad, ibland en liten enslig strand där man kan packa upp picknickkorgen.

Dricker syrenlemonad på Stebbarps Gård

Förutom mysiga klippor har det blivit några besök på olika caféer runtom sjön. Favoriten blev ett sommarcafé vid namn Stebbarps Gård. Kommer du med båt kan du lägga till vid deras lilla brygga och promenera upp till caféet genom skogen. Väl där bjuder de på en magisk utsikt! De gör sin egen glass och har faktiskt kommit tvåa i Glass SM! På menyn finns olika sorter varje dag och om du har tur prickar du in dagen då de serverar Lakrits och Blåbär, en klockren kombination.

Uppgränna Naturhus

Ända sen jag var liten har jag alltid älskat Gränna – däremot hade jag aldrig varit i Uppgränna! Uppgränna Naturhus är ett stort växthus med utsikt över Vättern som erbjuder ekologisk mat och fika. Kvinnan som driver caféet brinner för meditation och det speglas verkligen i atmosfären och inredningen. Humlor och fjärilar flyger runt bland tomatodlingar och vindruvor, utbudet är väl genomtänkt (de har flera raw och veganska alternativ!) och övervåningen har en härlig studio där man bland annat kan boka yogalektioner.

 

Utomhusaktiviteter

Nästan varje kväll tänds grillen och middagen serveras med grönsaker plockade från landet eller växthuset. Efteråt är det dags för ett kvällsdopp, en tur med båten eller en sväng med cykeln. Alternativen är många men alla spenderas utomhus. Det viktigaste är att inte missa solnedgången. Få saker är så fridfulla som att se himlen förvandlas till en cocktail av vackra färger.

Några veckor i Småland har gjort susen för både min kropp och själ. Hoppas ni alla har en underbar sommar!