Våra bästa tips på hur du överlever långflygningen

Jag gick från att aldrig ha lämnat Europa till att flyga runt hela världen. Mellan 2015-2017 hade jag min andra bas på andra sidan jordklotet och om det är någonting jag lärde mig under dessa år är det hur man hanterar långflygen. Det här med att kunna somna lite varstans har alltid varit min grej, vilket såklart har underlättat under långflygningarna. Men även jag har ibland flygningar då det verkligen inte går att komma till ro och hela kroppen bara skriker efter att få sträcka ut sig ordentligt. Jag har därför listat mina bästa tips för att överleva långresan.

Inför resan
Checka in online och ladda ner appen

Kan låta som världen mest självklara grej för många, men det ska jag tala om att det är det inte! Att dessutom ladda ner flygbolagets egna app eller boarding pass gör att du slipper de längsta köerna väl på plats. Att boarda ett plan helt svettig från stress och köer är någonting vi vill förhindra i högsta grad.

Välj sittplats

Om det inte ingår kan det faktiskt vara värt att betala den extra summan för att få den sittplatsen du vill ha, alternativt checka in så fort incheckningen öppnar och då välja plats kostnadsfritt. Tänk även på var i planet du placerar dig. Man kan tro att det är skönt med närhet till toaletterna till exempel, men det kan faktiskt vara riktigt irriterande att folk springer fram och tillbaka och köar vid din plats. Har du ett anslutande flyg med kort tid emellan kan det vara skönt att sitta så långt fram i planet som möjligt för att få vara bland de första att kliva av. Luften är bäst ju längre fram i planet du sitter, så försök sno åt dig en plats långt fram! Om du är väldigt lång eller har problem med t.ex. knän eller rygg, försök få plats vid exit-dörrarna i mitten på planet – dessa platser är extra rymliga!

Att ladda ner till telefonen

Även om de flesta flygbolag idag utlovar wi-fi, är det ytterst få som faktiskt fungerar. Därför att det bra att vara förberedd. Ladda ner dina favoritspellistor på Spotify, några avsnitt av någon podcast eller några spel för att fördriva tiden. Det kan ibland även vara värt att ladda ner en film eller två. Både Viaplay och Netflix har en offline-funktion som gör att du kan ladda ner filmen på din enhet. Eller så njuter du bara av tiden som ouppkopplad.

Klimatkompensera

Vi måste ta hand om vår planet, bromsa klimatförändringarna och minska utsläpp av växthusgaser. Men att minska sina egna utsläpp är en process som tar tid och kräver en omställning på samhällsnivå – därför älskar vi på FORNI Klimatkompenseras funktion där du enkelt kan ta ansvar och själv klimatkompensera dina resor! Att köpa klimatkompensation innebär att du betalar för att utsläppen av växthusgaser ska minska någon annanstans med samma mängd som du släpper ut. Man kan se det som att du betalar för att någon ska ta hand om ditt avfall istället för att slänga det i naturen. Nu under vintern är det exempelvis många svenskar som flyger längre flygresor till värmen. Kostnaden per person i klimatkompensation för resan Stockholm-Bangkok blir 1 648,80 kr. Detta räknas på de 4,58 ton koldioxid dina två flygresor fram och tillbaka släpper ut.

Packa smart

I ett handbagage packar man kanske inte alltid det mest nödvändiga man behöver just på planet. Många använder det som extra plats för kläder eller skor. För att göra det så enkelt som möjligt för dig kan det därför vara bra att lägga i en mindre väska i din Carry-on som du sedan kan ta ut och lägger under sätet framför. I denna lägger du det som du vet att du faktiskt kommer att behöva under själva flygningen (se packlista nedan).

Träna innan avresa

Japp, du läste rätt. Att göra sig av med energi innan avresa kommer göra susen för rastlösa ben. Det är även bra att få kroppen att jobba lite innan en långflygning då stillasittande bidrar till långsam matsmältning och dålig blodcirkulation.

På planet
Tänk på vad du äter under flygningen

Magen jobbar som bäst när du är i rörelse. Vi kan därför konstatera att en lång och stillasittande flygning inte gör underverk för matsmältningen. Det kan därför vara bra att undvika tung mat som pasta och gräddiga desserter. Att förbeställa vegetarisk mat kan därför vara ett tips för en fräschare måltid. Din mage kommer att tacka dig vid ankomsten. Men är du som jag, en riktig gottegris, kan det ändå vara mysigt att ha med sig sitt favoritgodis och några bars utfall att man blir hungrig. Packa inte med någonting med nötter i bara, någon på planet kan vara allergisk!

Hjälp vid lock för öronen

Just lock för öronen är en grej många har jätteproblem med och vissa blir efter några flygturer vana vid tryckskillnaderna. Att tugga tuggummi vid start och landning hjälper dig att tryckutjämna. Det mest effektiva sättet är ju att hålla för mun och näsa samtidigt som man andas ut. För er som tycker att det är svårt eller gör ont kan nässpray vara till stor hjälp för att lätta upp.

Försöka sova

Alla är inte gjorda för att sova på plan. Somliga somnar innan lampan med säkerhetsbältet ens har slocknat medans andra inte får en blund på hela flygningen. Mina bästa tips för sömn på planet är att ha med sig sovmask, någon form av nackkudde och ljudisolerande hörlurar eller öronproppar. Även receptfria insomningstabletter kan göra susen för dig som har rätt svårt att somna på flyg. De brukar finnas på hälsokostbutiker eller så passar du på att köpa dem i andra länder, t.ex. USA, om du vill ha insomningstabletter som är lite starkare.

Håll dig återfuktad

För att hålla dig återfuktad under flygningen bör du dricka mycket vatten. Ha därför med dig en egen vattenflaska att fylla på flygplatsen innan avgång. Dels för att slippa köpa det överprisade vattnet vid gaten, men också för att inte inhandla ännu en plastflaska som du senare bara kommer att slänga (tänk på miljön ♡). Även hyn blir väldigt uttorkad i kabinen så packa en återfuktande kräm – kom ihåg att den max får vara på 50ml bara. För den som vill lyxa till det lite extra och landa med glow bör även slänga med en eller två Sheet Masks i packningen!