Så genomför du höstens stora rensning

Bild: @jacquelineyschiu

Vi människor är inte så unika som vi vill tro. Varje höst är det nämligen samma visa. Det doftar nystart i sensommarluften och när höstens krispiga kyla äntligen tränger igenom, vill vi bli den bästa versionen av oss själva. På ett sätt är det nog både bra och sunt att vi känner det behovet av att vilja bli den bästa versionen av oss själva. Jag vet att i alla fall jag själv älskar den känslan.

En del av att göra en nystart varje höst är att rensa ut det gamla. Att plocka bort sånt som inte ska vara en del av det nya livet som står framför en, så att man kan göra plats för whats to come. Jag älskar att genomföra en höstrensning och ser det nästan som en helig ritual där ingen eller inget får störa mig.

Men hur genomför man Den Stora Höstrensningen? Don’t you worry child, här kommer en enkel lista för dig att bocka av så att vi tillsammans kan ta oss ett steg närmre vårt nya jag!

Punktlista för Den Stora Höstrensningen:

 • Avsätt en halv eller heldag i kalendern
  Beroende på hur ofta du brukar rensa och hur mycket saker du har så behöver du antingen en hel eller halvdag för detta. Boka in en lördag eller söndag!
 • Förbered och inhandla det som behövs
  Vad behövs för just din rensning? Exempel på sånt som kan behövas är: stora plastlådor för att kunna förvara kläder i källar- eller vindsförråd, sopsäckar för saker som ska till återvinningen, stora påsar med dragkedja för saker som ska förvaras, nya galgar, tejp, spritpenna, plastmappar för viktiga papper, boxar för förvaring etc. Skriv en inköpslista och klicka hem eller shoppa dessa saker veckan innan rensningsdagen!
 • Börja tänka på vad du vill göra redan innan!
  Den mentala förberedelsen är en del av upplevelsen. För att du inte ska fastna i gamla högar med skolfoton är det viktigt att du redan på förhand har börjat planera din rensning. Vad vill du få ut av den? Vad kommer ta mest tid? Vad vet du redan nu att du vill få bort? Skriv ner en lista!
 • När det är dags, gör fyra högar i vardagsrummet märkta med: Spara, Återvinn, Förvara, Sälj
  Se till att ha mycket plats så att du kan förvara alla saker som behöver få plats i vardera hög.
 • Ta rum för rum
  Istället för att bara hejdlöst börja rensa, ta ett rum i taget. Börja med badrummet, plocka ut allt och lägg i de olika högarna.
 • När ett rum är klart är det dags att plocka in allt i Spara-högen och lägga det rätt
  Det här är viktigt! När allt som du verkligen vill ha kvar i ett rum ska tillbaka in dit, behöver du tänka på att placera sakerna rätt. Det är här du ska plocka fram dina förvaringsboxar du har köpt på förhand och se till så att var sak får sin plats. Passa på att städa rent i skåpen innan du lägger tillbaka allt igen också!
 • Nu börjar du närma dig slutet…
  Ta en paus! Drick en riktigt god kaffe och ät en bulle.
 • Överblick
  Nu är du förhoppningsvis klar med alla rum i lägenheten och behöver därför göra en överblick. Gå igenom varje rum en gång till och se till så att allt står där det ska, är sorterat som du vill och om du ser något som fortfarande inte hör hemma i ett rum: byt plats eller lägg det i Återvinn/Förvara/Sälj-högarna!
 • Fota, posta eller skicka iväg Sälj-högen
  För att sälja prylar hemma finns allt ifrån Blocket till Sellpy. Ta tag i sälj-högen direkt så det inte bara blir ståendes i påsar i hallen. Lägg ut eller skicka iväg det så att du blir av med det samt tjänar en slant på en gång!
 • Ta en tripp till ditt förvaringsutrymme
  Ner till källaren eller upp till vinden med allt som ska förvaras. Se till så att allt är förpackat väl så att det tål eventuell ohyra, fukt eller vattenskador.
 • Mot återvinningen!
  Åk till återvinningen med hela högen. Om du inte har en bil kan du beställa den här tjänsten via TippTapp i Stockholm.
 • Handla hem världens godaste middag!
  På vägen hem går du till affären och handlar världens godaste middag som du avnjuter med ett glas rött och en kompis eller partner på kvällen. You did it!

 

Vill du läsa mer om livsstil? Tryck här!