Såhär vet du om ditt vin går att lagra

Bild: Pexels

Visst är det en trevlig och lockande tanke att få ruva på en fin flaska, i hopp om att den ska bli ännu godare efter några år – men frågan är om flaskan över huvud taget är gjord för att lagra? Det är verkligen inte lätt att veta utifrån att bara titta på flaskan, men det finns några egenskaper vinet bör ha för att det ska bli en smickrande åldersutveckling. Dom ska vi titta närmre på!

Hög syra

Syran bidrar till en längre hållbarhet och balanseras med åren. För att vinet inte ska uppfattas alldeles platt efter en tids lagring behöver vinet ha en generös syra från början. Drar det längst med tungans sidor för att syran är så påtaglig är det ett bra tecken för att lagra vin!

Tanninerna (strävheten)

Likt syran utvecklas även tanninerna i ett vin och dämpas med tiden och blir mjukare allt eftersom. Tanninerna bidrar med en balans och struktur och därför vill man gärna ha en högre dos av dom från början för att vinet ska vara i harmoni efter några års lagring. Desto mer strävhet, desto längre lagring tål vinet!

Alkoholhalt

Alkoholhalten är direkt relaterad till druvans mognadsgrad. Desto högre mognad (läs sockerhalt) desto högre alkoholhalt och smakkoncentration får vinet, vilket är bra om det ska smaka gott (eller godare) efter en tids lagring. När det gäller torra viner kan det därför vara bra att se till att alkoholhalten inte är för låg (säg under 13,5%). Starkviner har till exempel otroligt lång lagringspotential, tack vare sin höga alkoholhalt (tillsammans med restsötman) som är konserverande för vinet. Så ha alkoholhalten i åtanke när du ska lagra vin.

Ekfatslagring

Om vinet har lagrats på fat före försäljning är det en bonus som ger bättre förutsättning för fortsatt lagring. Vinet har då blivit utsatt för en liten mängd syre vilket gör det mer stabilt och mottagligt för positiv utveckling i flaskan. 

Sockerhalt och syra i balans

Kombinationen av dessa är viktiga egenskaper om vinet är sött och ska utvecklas väl. Syran balanserar nämligen sötman och tvärtom!

Tips! Har du möjlighet är det både roligt och lärorikt att ha fler än ett av ditt lagringspotentiella vin. Då kan du lägga undan och testa med några års mellanrum och 1. lära dig att förstå vinets utveckling och 2. veta när du tycker att det är som godast, vilket är det enda som spelar roll i slutändan! 

Lagra eller inte lagra?

De flesta vinerna som görs till massmarknaden är av enklare kvalitet och är faktiskt tänkt att drickas nu eller inom den närmsta tiden. Sparar man ett vin i enklare stil (gäller både vitt och rött och finns så gott som i alla vinregioner) tappar det sin charm, som i deras fall är fruktigheten och fräschören. Med det sagt finns det ett gäng vinproducerande regioner som generellt mår bättre efter lagring. Några av de främsta är:

Barolo, Barbaresco, Brunello di Montalcino och Chianto Classico i Italien. I Spanien är det bland annat Rioja, Priorat, Ribera del Duero och i Frankrike är Bordeaux, Bourgogne och Rhone-dalen några regioner som gör viner med lagringspotential. I vinländer utanför Europa är det inte lika tydliga regioner att hålla span på utan då gäller det att tänka utifrån vinets egenskaper och smaka sig fram när du ska lagra vin.

Tips! Tänk att desto kraftigare, mustigare eller stramare röda viner är, desto större lagringspotential har det. Och vita viner får gärna vara smakrika, fylliga och ha en mycket påtaglig syra och generös frukt.

*

Vill du läsa mer om vin? Klicka här!