September, en kärleksförklaring

Caroline Rosencrantz är en av FORNIs krönikörer. Om du vill lära känna Caroline bättre, klicka här för att se hennes profil eller kolla in hennes Instagram här

“Jag VET att det är din bästa månad”

Min kille är lite trött på mina hyllningar kring något så enkelt som en tid på året. Att prata varmt om de första höstdagarna är ingenting nytt, det finns något otroligt romantiskt kring stickat runt axlarna och en ny friskhet i luften. Så varför är just september så speciellt?

Vissa pratar om det andra – eller till och med det riktiga – nyåret. Att detta är tiden för reflektion och omstart. Efter en lång sommar, en del ledighet, timmar för en jäkla massa tänkande – kommer en tid då saltvattnet ska skrubbas bort, solkrämen ställas undan och de nya rutinerna ta fart. Ny kraft för en helt ny person, som väcks till liv efter en garderobsrensning och ett nytt medlemsskap på valfri nyöppnad pilatesstudio.

Jag drömmer och längtar, saknar och planerar, klär på mig, svettas och fryser, stressar och njuter.

Samtidigt är dessa dagar en hint om ett kommande mörker. En tid som många fasar inför, hur många höstar och vintrar man än har besegrat i detta land, är den lika läskig att gå till mötes. För det får vi nog kalla det, en tvättäkta seger att komma ut på andra sidan året, lagom till dagsljuset.

Två läger i form av total förnyelse eller total förnekelse, där har vi hösten. Men innan dess, en liten påminnelse om vad som finns mellan dessa kontraster. En liten lärdom från något så enkelt som en tid på året.

September är något som för oss enkla människor kan kännas rätt svårt. September är förlåtande. Vare sig du propsar på barbent så länge huden orkar stålsätta sig, eller insisterar på tre extra lager mest för att det känns tre gånger roligare – det är fullt acceptabelt. Du kommer vara för kall i klänningen och för varm med jackan, men det är ok. Ingen gör rätt ändå. Din ena kompis kommer kämpa för att behålla sinne, stil och allmänna mentala tillstånd i sommaren – din andra vän kommer redogöra för sin kommande halvårsplan, nya kosthållning och tretton andra saker som nu känns vettiga att ta tag i. Det är ok, det finns plats för dem båda i september. Du får posta hundra semesterbilder på instagram bara för att livet var snyggare i juli, och göra lika många pinterest-boards som första steg till vilka drömmar du än har framför dig. All nostalgi och alla visioner, de går hand i hand, månaden ut.

 

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Caroline Rosencrantz (@carolinertz)


September är vännen du kan berätta alla dina drömmar för, som inte kräver av dig att du ska uppfylla dem imorgon. Om ens någon gång. Den njuter bara av att höra dig drömma. En månad där ena benet får hänga från hängmattan och den andra stå på karriärstrappan. Inget av dem behöver göra så mycket på dem, men platsen finns där om man så vill.

Mitt bland alla throwback-fanatiker och hösthetsare, kanske vi kan försöka landa just här. Vara lite förlåtande, tillåtande och accepterande till hur tusan vi ska ta oss an denna laddade årstid. Bli löjligt glad över att löven ändrar färg (i år igen!) och känna lättnaden över att soffa och filt räcker fullkomligt som aktivitet för kvällen. Bli pirrig och taggad för allt nytt som ska hittas på, och skratta otroligt kärleksfullt åt sig själv när man står mitt i november och glömt hälften.

Så ja, det ÄR min bästa tid på året. Jag drömmer och längtar, saknar och planerar, klär på mig, svettas och fryser, stressar och njuter. Allt detta i en krispig förhoppning om en ny storartad tid tillsammans med många timmar te, tystnad och lugn. En ganska knasig kombination, men det är ok. Man får det, i september.

Vill du läsa fler krönikor? Tryck här!