Stephanies vykort: Stockholm och skärgården

Något jag lärt mig 4 månader in, som 3 barns mamma är att inget någonsin blir som man tänkt sig. Och till en början hade jag väldigt svårt att förhålla mig till detta, just på grund av att jag starkt ogillar att avvika från en redan befintlig plan. Det skaver i mig på ett förföriskt sätt, och jag känner mig liksom flyktig. Redan i februari när våra nyheter började skifta från ett innehåll baserat på exakt allt till bara en enda fet, kursiv och skräckslagen rubrik: Corona, så kände jag ta mig 17 på mig att nu barkar det ordentligt söderut. (Om det hade med att göra med att jag typ är synsk eller om det bara är min hypokondriska ådra som är lite väl dystopisk, låter jag vara osagt.) Och det gjorde även våra sommarplaner.

Eftersom vi fick tvillingar i april hade vi ändå planerat på att till mestadel bara vara hemma, men tanken var att hyra ett hus någonstans i Skåne och att sedan på sensommaren åka till mina föräldrars ställe i Spanien, som vi alltid gör. En sommar utan pilpil är liksom lite som en vinter utan tomten för oss. Görbart, men jäkligt fel liksom. None of the above happend, men istället blev det som så att vi köpte båt. Med den flytande manicken öppnar ju sig massor av härliga möjligheter så allt blev ju faktiskt bra ändå, även om jag fortfarande vaknar kallsvettig på natten och drömmer om mina fräsande heta räkor i olja. Next year!

Ulriksdals Slottscafet

Lummiga miljöer och fräscha råvaror är mina ledord för en lyckad lunch. Jag vill helst sitta under en vinranka vid sidan av ett randigt parasoll, i närheten av ett hav som är turkost och ljummet. I Stockholm kan det vara svårt att hitta vinrankor vid ett turkost vatten, men Slottscafet på Ulriksdal har verkligen den lummiga franska känslan. Hit går jag minst en gång i veckan och äter Caesarsallad på räkor eller kyckling och njuter av den majestätiska utsikten. På vägen hem tar jag alltid en färskpressad apelsinjuice to go och promenerar längs vattnet med slottet i ryggen.

Hallwylska Museet

Ett av mina favorithotell är Hotel Costes. Jag och Jonas bodde där när vi förlovade oss i Paris 2018, och det är ett väldigt posh boutique hotel som doftar ekad vanilj med inslag av citrus typ. Kan ju ej bli fel? Sveriges svar på det är ju självklart Hallwyllska Museet. Innegåden är en dröm, med en fontän i mitten och romantiska trädgårdsstolar. Hit går jag gärna med mina vänner för en lyxig lunch, eller en drink på kvällen. Beställ en smörigt krispig råraka, enjoy med ett glas iskallt bubbel.

Sjö och land

En ponton som ligger på strandvägen i korsningen styrmansgatan (min gamla gata!) där de har en skagenröra som typ är en liten del av himlen. Jag åt även en räksallad med rädisor, quinoa, brynt majs och en krämig grön örtkräm till, som var freshness itself. Rekommenderas varmt. Plus för att man kan sitta ute och kolla på alla båtar som seglar förbi.

Stora Alskär

Två sjömil norr om sandhamn finner du paradiset. Kristallklart turkost vatten, sandstrand och en utsikt bestående av vatten till horisonten. Det finns även en sandbank som går ut i vattnet som barn älskar att leka på. Ta med en härlig lunch, duka upp och njut. Egen Båt krävs.

Idöborg Strandbar

En ö som ligger precis vid Nämdö som erbjuder fantastiskt vällagad mat. Jag har ätit både sill, lax och en lunchbuffe från grillen som alla var seriöst hundramiljoner poäng. Detta ställe är rätt fancy, så man stompar inte in i sina badbrallor om man säger så. I anslutning till restaurangen finns en sandstrand som är barnvänlig och som ligger i lä. Efter lunchen är uppäten brukar vi ta vårt kaffe eller glas vin och sätta oss i stranden och titta på när barnen leker vid strandkanten. Egen båt krävs.

Bistro Solsidan Dalarö

Detta ställe är så otroligt genuint, med vällagad mat och mysig atmosfär. På sommaren kan man sitta på en träponton och på vintern sitter man inne precis intill. Känslan är nästan som ett lyxigare växthus, då det är inglasat. Sedan är det även perfekt avstånd att ta båten från Älgö (vår båt ligger där) via Jarlerudskanalen. Jag är en riktig kanaltorsk, som älskar att åka lugnt och stilla och florera. Dessvärre är min snubbe givetvis rena motsatsen, its all about that speed. Här äter jag hursomhelst helst rökta räkor med aioli och avslutar med ekologisk glass. Stort plus för att det finns en lekplats precis bredvid där man kan rasta dom små odjuren (skämt och sido hehe.) samt att man även kan ta bilen.

*

Hoppas att ni gillade mina Svedala tips och att vi ses snart igen. Klicka här för att komma till min blogg!