Stockholms bästa vinbarer – en guide för olika tillfällen, sällskap & smak

Stockholm spirar ett växande vinintresse och vi har ett generöst utbud av vinbarer i varje stadsdel. Det är alldeles underbart med så många alternativ men kan också leda till beslutsångest utan dess like när lusten kickar in och en vinbar ska sökas upp. Dessutom är man ju sugen på olika barer vid olika tillfällen, sällskap eller helt enkelt beroende på vilken typ av vin man vill dricka. Så för att underlätta i velande beslut framöver kommer här en guide över Stockholms 10 bästa vinbarer, enjoy!

Vill du utforska flera viner under besöket?

Här utlovas ändlöst med bra vin på glas. 

Combo vinbaren

Odengatan 52

Mitt på Odengatan hittar vi Combo vinbar. En liten lokal med några få bord inne samt en liten uteservering där du kan följa Odengatans brus och rörelse. Här går nästan alla viner att få på glas, tack vare Coravin som möjliggör att hälla upp ett glas vin utan att ta bort korken. Det är ett smidigt sätt att kunna erbjuda dyrare och fler viner på glas, vilket vi inte tackar nej till! Så för den nyfikna vinfantasten kan jag varmt rekommendera att slå sig ner i baren och låta den kunniga personalen ta dig på en vinresa runtom i världen.

Folii

Erstagatan 21

Likt Combo Vinbar jobbar Folii också med Coravin och erbjuder så mycket roligt på både helglas och halvglas! Folii har kammat hem en rad nomineringar så som Bästa bar, Årets dryckesupplevelse och Nordens bästa glaslista tack vare sitt fantastiska och generösa utbud ackompanjerat av kunnig personal som mer än gärna guidar dig! Ta med dig en favoritperson och se vad de erbjuder för viner just idag. 

Naturvin & orangea viner i avslappnad miljö

Savant bar

Tegnérgatan 4

Ett mycket trevligt krypin för den som älskar naturvin och är ute efter ett härligt avslappnat ställe. Savant är levande och föränderligt under dagens förlopp. Dagtid är det en soft kaffebar där det serveras lunch och på eftermiddagarna förvandlas Savant till en naturvinsbar med mycket trevlig prissättning på flaskvinerna! 

Ambar 

Tomtebogatan 22

Som namnet kanske avslöjar fokuserar Ambar på dryck i färgen amber. Det bjuds på orangea viner, sherry och viner som går i den oxiderade stilen men även öl och rom. Här ackompanjeras drycken av japanska smårätter som de inte gör mycket fuzz om, men oh my vilka dumplings och tillbehör. Här kan du också be om en liten mini-provning och testa olika orangea viner!

Osäker på vad du vill ha?

Här finns något för alla smaker.

Babette

Roslagsgatan 6

Vinbaren som förenar de trendigaste naturvinerna med klassiker från framförallt Frankrike och Italien, succé om du frågar mig! Här är det lika trevligt året runt och stämningen är härligt energisk på ett osvenskt vis. Det är ett perfekt ställe att catcha upp på över gott vin! Passa på och beställ in deras omtalade pizza eller några mellanrätter att dela på.

The Burgundy

Yxsmedsgränd 12

I hjärtat av Gamla stan, tillhörandes gastrokvarteret Leijontornet, hittas vinbistron som sitter på en av Sveriges största vinkällare. Med det sagt har Burgundy en fantastisk vinlista som absolut är värt ett besök och det finns garanterat något för alla. Det är en lekfull och charmigt stökig stämning på Burgundy, med vinvänligt snacks och en vinvänlig 3-rätters meny med matchat vin för ett förmånligt pris, för den som är sugen på en kulinarisk resa.

Vinbarer som är perfekt för häng med familj eller vänner

Café & Cave Nizza

Åsögatan 171

Nizza är för mig ett självklart val på Södermalm, helst under våra varmare månader när uteserveringen står redo. Vinerna är naturvinsfokuserade, med vissa klassiska inslag i menyn. Fördrinken kan lätt övergå till middag här – maten är otroligt vällagad och deras Cacio e Pepe som har synts både en och två gånger på sociala medier är väl värd att testa. Nytt för i år är Cave Nizza, deras vinbar vägg i vägg!

Grus Grus

Karlbergsvägen 14

Den röda tråden på Grus Grus är hantverksviner och här hittas vin på ovanliga druvor, men även viner från klassiska regioner. Utöver vinlistan du blir serverad finns svarta tavlor som uppdateras frekvent. Men viktigast av allt! Missa inte att spana in vinkylen bakom disken, där du hittar ”dolda” pärlor från vinkällaren till väldigt förmånliga priser. Ytterligare ett tips är deras miniprovning av utvalda viner, som går att beställa på plats.

Hit går du med dejten!

Två olika barer, två olika stämningar – vilken blir det ikväll?

Lilla A 

Sofie Almqvists plats

Lilla A tillhör Brasserie Astoria som tagit Stockholm med storm. Full pott vad gäller mat, service, interiör – och såklart även dryck. Man kan smita in till bakfickan genom brasseriet eller så väljer man den egna lilla entrén för den som vill slippa sorlet och önskar behålla den avskilda och intima känslan.  Vinlistan mixar klassiska vinproducenter med mindre, naturvinsfokuserade producenter och erbjuder även äldre årgångar vilket är ett plus. Firar ni något kanske? Klä upp er och möt upp här på ett glas vin innan ni slår er ner för en riktigt vällagad och tjusig middag.

Bar a vins

Narvavägen 32

Välkommen till Frankrike! Det är känslan när man kliver in i den här franska kvarterskrogen. Du välkomnas på franska när du kliver in, ser en och annan ostbricka flyga förbi med kyparen och möts av en vinkyl fylld med franska viner importerade av ägarens egna importbolag. På somrarna är det inte ovanligt att det bjuds på fransk livemusik på deras gulliga, franska (såklart) uteservering, vilket minst sagt bidrar till en utomlandskänsla! Se hit för en mer avslappnad, romantisk dejt!

 

Vill du lära dig mer om vin? Klicka här!