Tips på 3 ovanliga druvor att hålla utkik efter

Bild:  @nicktringolo

Tillhör du dem som gillar att utmanas smakmässigt eller går du gärna på säkra kort? Jag hör absolut till de förstnämnda och har enligt min kille ett överdrivet behov av att testa nytt. Jag kan helt enkelt inte låta bli när nyfikenheten tar över. Givetvis har jag favoriter i vinhyllan men tackar sällan nej till spännande nyheter eller främmande druvor. Tänk om en ny favorit lurar i flaskan! Vill du också utmana smaklökarna och är sugen på att snegla mot nya vrår i butiken ska jag tipsa om tre härliga röda druvor. 

Mondeuse

Letar du generellt efter kraftigare viner som Cabernet Sauvignon eller Syrah kan jag tipsa om den franska druvan Mondeuse. Den odlas framförallt i regionen Savoie som är mest känt för sina ostar men vinerna är minst lika trevliga och förtjänar absolut lite uppmärksamhet. Mondeuse är kryddigt med svartpeppar i täten, domineras av mörka bär såsom björnbär och körsbär och det är inte ovanligt att viol är med i smak- och doftbuketten. Mondeuse är kanske inte vinet att sippa på före maten men släng ihop en höstig gryta och jag lovar att smaklökarna kommer dansa i munnen. 

Mencia

Är du en person som gärna dricker rödviner som inte är alltför kraftiga är den spanska druvan Mencia något för dig. Det är en kvalitetsdruva som framförallt hittas i nordvästra Spanien och som bjuder på en perfekt balans mellan fruktighet, syra och strävhet. Druvan är svårodlad, kräver mycket kärlek i vingården och den trivs bäst i mineralrik jordmån vilket ger ett underbart slutresultat. Mencia har en härlig mineralitet som blandas upp med vilda bär som hallon och blåbär, mörka plommon och det är inte helt omöjligt att du hittar en hint av lakrits. 

Blaufränkisch

En druva med många namn och som kan variera i stil från mjuka och bäriga till kryddigare är Österrikiska druvan Blaufränkish (andra vanliga namn är Kekfrankos och Limberger). Jag tycker den påminner lite om druvan Gamay som hittas i Beaujolais. Vinerna blir fruktdrivna där svarta vinbär, plommon och körsbär är tydligaste aromerna men där fylligheten kan variera. Är tanken att ha vinet som matvin passar de mjukare bättre till lättare rätter såsom coq au vin medan de kraftigare passar till rustikare rätter såsom boeuf bourguignon.

Med dessa tips vill jag uppmuntra er att gå utanför er vinkomfort zone och stanna upp vid främmande etiketter eller namn på druvor och vinregioner. Hejda muskelminnet som sträcker sig efter det säkra kortet och gå för det nya vinet – kanske hittar du en ny favorit. 

Vill du läsa mer om vin? Tryck här