Trendspaning: Vin på burk är här för att stanna!

Det relativt nya fenomenet i den svenska vinvärlden och som blir allt vanligare på vinhyllorna är här för att stanna, nämligen den lilla vinburken. Nya aktörer på marknaden har bevisat att vin på burk inte behöver tumma på kvalitet även om det fortfarande för många kan vara svårt att släppa den romantiserande glasflaskan med vinkork. 

Med tanke på att vinflaskor med skruvkork kan mötas av viss skepsis och tvivelaktighet gällande vinets kvalitet förstår jag att vinburken har en uppförsbacke innan den mest skeptiske vinälskaren kan se åt burkens håll. Men som de flesta nu vet avslöjar inte skruvkorken en försämrad kvalitet på vinet och detsamma gäller för vin på burk. Det är till och med så att vinet håller väldigt bra kvalitet i aluminiumburken, till skillnad från bag in boxen där tillsatser generellt krävs för att stötta vinets hållbarhet.

Det främsta att ha med sig när det gäller den innovativa vinförpackningen är vilket bra val det är ur ett miljöperspektiv. Glasflaskan har nämligen störst klimatpåverkan när det gäller både transport och återvinning och har nästan fem gånger högre koldioxidutsläpp än burken. Andra fördelar som kan adderas till listan är hur behändigt det är att ta med burken till utomhusaktiviteter och vilken praktisk storlek det är på förpackningen om man vill testa fler viner vid samma tillfälle. 

Jag ska inte sticka under stolen med att jag i högsta grad uppskattar ljudet av korken som dras upp ur flaskan och att flaskan i sig inte heller är så dum att pryda middagsbordet med. Men när jag hällt upp ett vin från burk i vinglaset, som smakar precis som jag hoppas att det ska, kan jag inte låta bli att njuta lite extra med vetskapen att det både är gott och snällt mot vår planet. 

Vill du läsa mera om vin? Tryck här