Varför är FORNIs logga orange idag?

Gif via kampanjfilm

Märker du att det är något annorlunda med hemsidan idag? Vår logotyp högst upp på sajten är nämligen orange. 

Den 25 november varje år uppmärksammas våld mot kvinnor i form av kampanjen Orange Day. Det är dagen då FN uppmanar oss att ta ställning mot våldet mot kvinnor, genom att färga världen orange. Detta för att representera en värld fri från våld mot både kvinnor och flickor.

Varför Orange Day behövs

Under sin livstid utsätts en av tre kvinnor för fysiskt eller sexuellt våld, och mörkertalet är stort. År 2008 startades kampanjen UNiTE To End Violence Against Women och den 25 november utnämndes då till Orange Day — en dag för regeringar, företag, organisationer, media och privatpersoner att uppmärksamma och ta ställning mot våldet mot kvinnor. Över hela världen lyser byggnader upp i den optimistiska färgen, och bli inte förvånad om du ser någon på stan bära orangea plagg — det är så vi visar vår support.

Vår vän, bloggaren Mathilda Lundin, har inför årets Orange Day gått ihop med några av Sveriges största influencers för att uppmärksamma dagen med videon Tillsammans blir vi starkare. Hon vill lyfta på locket, bryta tystnaden och visa att kvinnor vågar stå upp för varandra. “Jag brinner oerhört för den här frågan och vill göra skillnad“, berättar Mathilda.

Våld mot kvinnor är en allvarlig kränkning av de mänskliga rättigheterna. Effekterna av våldet varierar från omedelbara till långsiktiga fysiska, psykiska och sexuella konsekvenser. […] Med denna kampanj vill vi öka allmänhetens medvetenhet om problemets vidd samt öka den civila och den politiska viljan att stoppa våld mot kvinnor“, berättar Kakan Hermansson, som är en av de tio kvinnorna i kampanjen.

*

Vill du hjälpa till? Prata om ämnet, låt det inte längre vara en gömd diskussion. Desto mer vi pratar om det, desto lättare kan det bli lättare att hitta support och samhörighet för de som behöver det. Du kan också swisha en gåva till UN Women Sweden, på 123 900 29 32. På Mathildas blogg berättar hon mer om hur hon skapade kampanjen, och varför den ligger henne så nära hjärtat. Klicka in här för att läsa.