Varför är FORNIs logga orange den här veckan?

Bild via kampanjfilm

Märker du att det är något annorlunda med hemsidan idag? Vår logotyp högst upp på sajten är nämligen orange. 

Den 25 november varje år uppmärksammas våld mot kvinnor i form av kampanjen Orange Day. Det är dagen då FN uppmanar oss att ta ställning mot våldet mot kvinnor, genom att färga världen orange. Detta för att representera en värld fri från våld mot både kvinnor och flickor.

Varför Orange Day behövs

Under sin livstid utsätts en av tre kvinnor för fysiskt eller sexuellt våld, och mörkertalet är stort. År 2008 startades kampanjen UNiTE To End Violence Against Women och den 25 november utnämndes då till Orange Day — en dag för regeringar, företag, organisationer, media och privatpersoner att uppmärksamma och ta ställning mot våldet mot kvinnor. Över hela världen lyser byggnader upp i den optimistiska färgen, och bli inte förvånad om du ser någon på stan bära orangea plagg — det är så vi visar vår support.

Vår vän, Mathilda Lundin, som startade sitt ideella arbete med Orange day genom att samla några av Sveriges största influencers för att uppmärksamma dagen genom att skapa videon Tillsammans blir vi starkare. Idag, tre år senare går Mathildas arbete vidare och hon håller i föreläsningar, arrangerar luncher, omplacerar utsatta kvinnor och startar insamlingar. Mathilda vill lyfta på locket, bryta tystnaden och visa att kvinnor vågar stå upp för varandra. ”Jag brinner oerhört för den här frågan och vill göra skillnad”, berättar Mathilda.

Vill du hjälpa till? Prata om ämnet, låt det inte längre vara en gömd diskussion. Desto mer vi pratar om det, desto lättare kan det bli lättare att hitta support och samhörighet för de som behöver det. Du kan också swisha en gåva till UN Women Sweden, på 900 29 32.